Mitt i Sollentuna

Ebo gör afrikansk blues gränslös

FÖRENAR. Musik på åtta olika språk

- Kai Martin

Varje språk blir en del av min identitet.

MÄRSTA

När Ebo Krdum kom till Sverige 2010 var det på flykt från tortyr och en totalitär regim. Musiken han hade med sig dröjde innan han kunde packa upp.

– Nu har jag över hundra låtar som jag har gjort, säger han, albumaktue­ll.

Sverige fanns som ett drömland för Ebo Krdum. Genom upptäckten av Olof Palme och hans politiska gärningar både nationellt och internatio­nellt avgjorde det vart Ebo Krdum skulle styra kosan på flykt från det konfliktfy­lld Sudan 2010.

– Jag kom hit i slutet av 2010 då det var vinter. I början vågade jag inte gå ut. På den tiden rökte jag och var fascinerad över hur cigaretter­na aldrig tog slut, säger han skrattande, för det tog ett tag innan han förstod vilken effekt kall luft kan göra av utandning.

Skratt och allvar

Jo, Ebo Krdum har lätt till skratt. Men är lika snar till allvar. Han må ha lämnat hemlandet, men är fortfarand­e engagerad i politik och för jämlikhet, mot orättvisor. Han lyfter gärna frågor om att förenas, samarbete.

Musiken har länge varit en viktig komponent för att både sprida glädje och budskap. Men då han kom till Sverige och Stockholm fick musiken vänta.

– Ja, jag fick parkera den. Jag ersatte den med att skriva istället. Men det var inte lätt, säger han, som under sin första år jobbade hårt för att lära sig svenska och utbilda sig.

– För mig var det viktigt att bli integrerad.

Efter några år började musiken få komma till tals. Han startade ett band 2017 och skivdebute­rade med gruppen Genuine Mazziga och ep:n ”Salam” 2019.

– Nu har jag över 100 låtar. Jag räknade nyligen hur många låtar som är registrera­de på Stim och det handlar om över 50, säger han inte utan stolthet.

– Jag hoppas att musiken ska få chans att spelas in så att den kan få möjlighet att flyga över världen. Jag har redan börjat diskutera det för tre olika projekt.

Är flitig

Han är flitig, med andra ord. I dagarna kommer albumet ”Diversity” med mångfacett­erad musik på åtta olika språk.

– Jag använder mig av tretton språk, har också börjat sjunga på svenska och håller på att lära mig fler. Rytmiskt och sångteknis­kt represente­rar låtarna olika saker. Varje språk blir en del av min identitet.

Ebo Krdums musikalisk­a genre har lite slarvigt titulerats ökenblus. En rubrik han inte är så förtjust i.

– Jag vill kalla den för afrikansk blues och african beat. Det är mer inkluderan­de och rättvis.

Ord som på samma gång rubricerar Ebo Krdums gärningar både gällande hans musik och som människa.

 ?? ?? FÄRGSTARK. Ebo Krdum använder sig av åtta språk och mängder av musikalisk­a influenser i sin afrikanska blues.
FÄRGSTARK. Ebo Krdum använder sig av åtta språk och mängder av musikalisk­a influenser i sin afrikanska blues.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden