Mitt i Sollentuna

Ärver mina döttrars makar mina tillgångar?

JURIDIK · Så går arvet direkt till barnbarnen och inte till makarna.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Jag har skrivit ett testamente där det står att mina döttrar eller deras bröstarvin­gar ska ärva mina tillgångar och det ska utgöra deras enskilda egendom. Jag har nu hört att om någon av döttrarna avlider ska denna enskilda egendom tillfalla deras makar med fri förfogande­rätt innan det tillfaller deras barn (mina barnbarn).

Vad ska jag lägga till i mitt testamente så att den enskilda egendomen tillfaller mina barns barn, efter mina barn, utan att ingå i giftorätt till mina barns partner?

När man skriver i ett testamente att det arv man lämnar efter sig ska vara mottagaren­s enskilda egendom ingår inte den egendom arvingen ärvt i en eventuell bodelning med dennes make. Vid en bodelning delas som huvudregel allt som är giftorätts­gods på hälften mellan makarna. Det som undantagit­s som enskild egendom ingår inte i hälftendel­ningen, utan denna egendom behåller den maken/makens dödsbo som är ägare av egendomen själv.

Vid ett dödsfall ska ju dock även ett arvskifte ske. Om någon av dina döttrar dör före sin make sker först en bodelning där dotterns dödsbo behåller arvet från dig på sin sida.

Därefter ska arvskiftet ske. Om dottern bara hade gemensamma barn med sin make ärver maken hela dotterns arv med fri förfogande­rätt, om hon inte skrivit testamente om något annat.

Om dottern däremot hade egna barn som inte var gemensamma med maken ärver de barnen henne direkt och maken får bara den eventuella andel som ett gemensamt barn skulle ha fått, men då får vänta på tills den andra föräldern går bort.

Beroende på om döttrarna har gemensamma barn eller inte med sina makar kan det alltså bli som du har hört, att ditt arv går vidare till döttrarnas makar. Döttrarnas andel av kvarlåtens­kapen när makarna också går bort går dock vidare till deras barn då. Vill du se till att arvet inte går vidare till makarna bör du lägga till ett stycke i testamente­t som säger att ditt arv efter att dina döttrar gått bort ska tillfalla deras barn. Så går arvet direkt till barnbarnen, inte till makarna.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden