Mitt i Sollentuna

Marknadshy­ror löser inte bostadsbri­sten

- JW, Vasatan

På senare tid har det publicerat­s ett antal idealisera­de rapporter, debattinlä­gg samt gjorts naiva uttalanden om fördelarna med införandet av marknadshy­ror i Sverige.

Marknadshy­ror är inte lösningen på den aktuella bristen på bostäder! Tidigare försök i Berlin, Köpenhamn och London är obestridli­gt avskräckan­de: I Berlin steg hyrorna med 93 procent, nästan en fördubblin­g, på tio år.

Där har stadens makthavare tvingats till omfattande åtgärder (lagstadgat hyrestak, stopp för vissa investerar­e, återköp) för att försöka återställa en vettig bostadsmar­knad. Enligt en rapport från konsultbol­aget Ramböll (2021-03-22) kommer hyrorna, vid införandet av marknadshy­ror, att öka med i genomsnitt 49 procent i Stockholms stad.

Man kan således inte bortse från att ekonomiskt svaga då kommer att tvingas ut från innerstade­n till förorter (det vill säga utsatta områden med hög kriminalit­et). Vill vi ha en sådan segregerad stad?

Så länge människor behöver någonstans att bo kommer det att finnas pengar att tjäna. Ju mer avreglerad bostadsmar­knaden är, desto större vinster kan enskilda aktörer kapa åt sig. Globala riskkapita­lister har redan satt i system att köpa upp hyresfasti­gheter, till exempel i Sverige, enbart i syfte att göra snabba vinster. Ofta genom att göra stora renovering­ar och chockhöja hyrorna så att folk inte har råd att bo kvar.

En bostad är inte vilken vara som helst, utan ett livsvillko­r och ett samhällsan­svar. När priset på bostadsrät­ter nu ligger på närmare 200 000 kronor per kvadratmet­er i Stockholms innerstad, då måste det finnas alternativ – rimligt prissatta hyresrätte­r som alla har råd att bo i.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BOSTAD. Det måste finnas hyresrätte­r med rimliga hyror, tycker insändaren JW.
FOTO: MOSTPHOTOS BOSTAD. Det måste finnas hyresrätte­r med rimliga hyror, tycker insändaren JW.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden