Mitt i Sollentuna

Konstgräse­t frälste Stockholms fotboll

Jag hyllar som ni säkert sett, sällan våra lokalpolit­iker. Men i dag är ett undantag – tack alla idrottsbor­garråd!

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör · Tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Den som följer Allsvenska­n i fotboll har nog noterat att det hänt något de senaste åren. När det här skrivs har vi två Stockholms­lag i trion i topp, Djurgården och AIK, och i morgon förmodlige­n de två toppositio­nerna eftersom AIK har en match mindre spelad än Malmö.

På sjätte plats, ett i mitt tycke ännu bättre, men otursförfö­ljt lag, Hammarby.

Oavsett vilka färger man bär – gå ett par decennier tillbaka och tänk på toppfotbol­len då. Småstadsla­g som IFK Göteborg, och rena glesbygdsg­äng som Kalmar firade triumfer år efter år.

Gå än längre tillbaka och hitta mysko orter som Åtvidaberg.

Om man som underteckn­ad spelat fotboll sedan sjuårsålde­rn, i rader av klubbar, och sammanhang – S:t Eriks-cupen, Korpen, juniorseri­er och ända upp till division 7 i seriesyste­met! – var det länge ett mysterium varför Stockholms fotboll inte hävdade sig bättre. Vi hade flest spelare och lag, mest publik.

Till dess jag insåg vad landsorten hade: gräsplaner. Varje liten håla man besökte hade en, två eller tre fina gräsplaner.

I Stockholm fick man möjligen beträda en sån i div 3 , med lite tur. Vi på lägre nivåer hänvisades till typ Tallkrogen­s IP, som inte ens kunde kallas grusplan. Det var grov kross som låg där, och varenda fall eller fällning resulterad­e i blodvite.

Men så kom konstgräse­t, och därav min hyllning till stadens idrottsbor­garråd.

I dag heter hon Karin Ernlund och är centerpart­ist, men hennes företrädar­e har varit såväl sossar som moderater, kristdemok­rater och liberaler.

Oavsett partier, ni har alla på olika sätt varit delaktiga i att förvandla Stockholms­fotbollens grusöknar till anständiga konstgräsp­laner, där tiotusenta­ls unga tjejer och killar fått njuta en vristträff på rätt underlag. Med förlängda säsonger, fler flick- och pojklag, och i förlängnin­gen, ett uppsving för stans toppfotbol­l på både herr- och damsidan.

(Invändning­ar om köpefotbol­l i elitklubba­rna skiter jag i. På sikt får vi fram ännu fler egna spelare.)

Med det sagt; fortsätt, Karin och alla eventuell efterträda­re!

På Folkungaga­tan finns en kaninbur med konstgräs, ge oss fler, och låt bli att bygga bostäder och baracker på mindre grusplaner. Spontanfot­bollen för de yngsta är första steget till en ny Zlatan, och nästa gång vill jag att han kommer från Stockholm.

Fridens liljor!

Småstadsla­g som IFK Göteborg, och rena glesbygdsg­äng som Kalmar firade triumfer år efter år.

 ?? ??
 ?? HYLLAT GRÄS. Gör fotboll till konst. FOTO: MOSTPHOTOS ??
HYLLAT GRÄS. Gör fotboll till konst. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden