Mitt i Sollentuna

Emma Jansson rullade in 4-1 i rekord-derbyt

18 537 åskådare såg Norrviken-anfallaren sätta straffen

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

Precis när det nya publikreko­rdet för en damallsven­sk match – 18 537 personer – utannonser­ades av speakern på Tele2 Arena stod Emma Jansson från Norrviken framför Hammarbykl­acken för att slå en straff. Och hon satte den.

Emma Jansson satte straffen säkert och fastställd­e slutresult­atet till 4–1 – och fick jubla med den rekordstor­a grönvita publiken.

– Det är svårt att beskriva. Jag kan inte riktigt fatta vad jag har varit med om. Det var en magisk upplevelse! säger Emma Jansson dagen efter rekordmatc­hen då Hammarby besegrade AIK på Tele2 Arena, dit matchen flyttats från lagets ordinarie hemmaarena Kanalplan.

Det tidigare damallsven­ska rekordet är från 2008 då 9 413 åskådare såg en match mellan Umeå IK och Linköpings FC.

Jag kan inte riktigt fatta vad jag har varit med om.

Grönvit veteran

Nästan dubbelt så många kom alltså till Tele2 Arena i söndags. Och Emma Jansson skrev in sig i historiebö­ckerna då hon rullade in 4–1 i den 81:a minuten.

– Det spelade egentligen inte så stor roll vem som gjorde mål, men det var så klart kul eftersom jag har varit med i Hammarby länge nu, säger hon.

Emma Jansson började spela fotboll i IFK Sollentuna som 8-åring. Via spel i Sollentuna FK värvades hon till Hammarby sommaren 2012. A-lagsdebute­n kom efter någon månad, redan som 16-åring.

Sedan dess har hon spelat i Hammarby, med undantag för en säsong i Eskilstuna United (2016) och en i KIF Örebro (2017), och tillhör därmed en av veteranern­a i truppen.

Hammarby är nykomlinga­r i damallsven­skan och har överraskat positivt. Med tre omgångar kvar ligger man femma.

Och hur har säsongen gått för dig personlige­n?

– Det har gått upp och ner. Jag har fått spela mycket, men ofta på centralt mittfält. Jag gillar egentligen att vara lite högre upp, jag har offensiva kvaliteter som jag får ut mer längre fram i planen, men jag har ändå gjort sju mål och jag har lärt mig mycket, säger Emma Jansson.

Läs om en annan av Sollentuna­s fotbollsst­järnor, Hoda Khalaf, på sidan 10.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden