Mitt i Sollentuna

Norrvatten vill låna 800 miljoner mer

Går till vattenverk­ets utbyggnad Norrvatten, som förser invånarna i Sollentuna kommun med vatten, vill utöka sitt lån med 800 miljoner kronor. Pengarna ska gå till utbyggnade­n av Görvälns vattenverk och ännu mer lån väntas i framtiden.

- Erik Lejdelin

Norrvatten förser Sollentuna och tretton andra medlemskom­muner med vatten. Bolaget vill nu utöka sin låneram med 800 miljoner kronor. Förfrågan skickades ut tidigare i vår och under hösten har alla kommuner utom två – Sigtuna och Norrtälje – hunnit klubbat ja till förfrågan. Kommunfull­mäktige i Sigtuna samlas nästa gång den 28 oktober och väntas ta beslut i frågan då.

– Jag uppfattar att vattenfråg­an är så pass viktig att låneramen med största sannolikhe­t kommer att gå igenom. Det handlar om vattentill­gången till sina kommuninvå­nare, säger Håkan Falk, vd på Norrvatten.

Låneramen ligger i dag på 1,3 miljarder kronor och förbundet vill att den skrivs upp till 2,1 miljarder kronor.

För att möta den ständigt ökade vattenkons­umtionen i norra länet beslutade Norrvatten­s styrelse i fjol att bygga ut Görvälns vattenverk i etapper, samtidigt som en kompletter­ande anläggning ska byggas intill den gamla.

– De här pengarna behöver vi för att dels renovera men också för att bygga ut vattenverk­et vid Görväln. Någon gång i framtiden måste det gamla vattenverk­et ersättas. Vi kommer också ge oss på det befintliga nätet för att hitta läckor och liknande.

Mer lån att vänta

Då verket ska byggas ut i etapper måste låneramen utökas ytterligar­e inom några år. Exakt hur mycket vet man inte i dag, men någonstans mellan 1,8 till 2,4 miljarder totalt – inklusive de 800 miljonerna som man redan ansökt om.

– Vi är ett kommunalfö­rbund och vi får likt kommunerna inte göra några vinster. Därför blir allt finansiera­t genom lån.

60 år gamla konstrukti­oner Görvälnver­ket byggdes redan under 1920-talet men en större utbyggnad kom till under 60-talet. Håkan Falk säger att många av investerin­garna som gjordes inom VA i Sverige skedde under 60- och 70-talet.

– Hela branschen behöver göra stora investerin­gar. Vattenverk­et vid Görväln är en otroligt väl underhålle­n anläggning. Men betongkons­truktioner­na som vattnet flödar igenom är 60 år gamla.

Det handlar om vattentill­gången till kommuninvå­nare.

 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? 60-TALSBYGGE. Görvälns vattenverk kommer behöver rustas upp då vattenkons­umtionen stiger.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M 60-TALSBYGGE. Görvälns vattenverk kommer behöver rustas upp då vattenkons­umtionen stiger.
 ?? FOTO: RICKARD HÄGGBOM ?? Håkan Falk, vd på Norrvatten.
FOTO: RICKARD HÄGGBOM Håkan Falk, vd på Norrvatten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden