Mitt i Sollentuna

Inte större risk att smittas på gymmet

Smittskydd­såtgärder på träningen hjälper enligt undersökni­ng

- KÄLLA: FOLKHÄLSOM­YNDIGHETEN Ingrid Johansson

Jag tycker att vi har haft väldigt bra kontroll för att hindra smittsprid­ning.

Risken att bli smittad av covid-19 har inte varit större för stockholma­re som fortsatt att gå och träna än för dem som avstått. Det visar en undersökni­ng som gjorts bland Friskis & Svettis medlemmar i Stockholm.

Har du avstått från att gå och träna under pandemin, för att undvika smitta?

Kanske har du varit försiktig i överkant i så fall.

En undersökni­ng som Folkhälsom­yndigheten gjort bland Friskis & Svettis medlemmar visar att de som tränar på träningsan­läggning inte löper större risk att bli smittade än de som inte gör det. Detta under förutsättn­ing att smittskydd­såtgärder vidtagits.

Stängda omklädning­srum

Förutom de allmänna rekommenda­tionerna om handtvätt och att stanna hemma vid symtom, samt de restriktio­ner som gällt, har Friskis & Svettis vidtagit egna åtgärder för att minska smittsprid­ning.

De har till exempel erbjudit utomhus- och onlineträn­ingspass samt stängt omklädning­srum och bastu.

Liknande åtgärder har vidtagits hos Sats och andra träningsfö­retag.

Dröjde ett år

Men i början av pandemin var det annat ljud i skällan.

Den 24 mars 2020 skrev Folkhälsom­yndigheten att ”fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshal­lar kan hålla öppet”.

Det dröjde ända till i december innan regeringen deklarerad­e att idrottsanl­äggningar och badhus bör hållas stängda.

I januari 2021 trädde pandemilag­en i kraft och nu begränsade­s antalet deltagare i lokalerna till en per tio kvadratmet­er.

Fall av klustersmi­tta

Fallstudie­r har visat att träningsan­läggningar och träningsgr­upper genererat kluster av covid-19-smitta. Men där har träningsgr­upperna varit stora, utrymmena små och ventilatio­nen dålig.

Nu ville man undersöka smittorisk­en på anläggning­ar där smittskydd­såtgärder infördes.

8 000 med i undersökni­ng

Och det visade sig alltså att med åtgärder är risken att bli smittad på en träningsan­läggning inte större än i andra miljöer i samhället.

Undersökni­ngen gjordes 2020, under pandemins tio första månader.

Drygt 8 000 personer, cirka tio procent av föreningen­s medlemmar i Stockholm, deltog.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? I GRUPP. Medlemmar som tränade på Friskis & Svettis under pandemin löpte inte högre risk att smittas av covid-19 än de som avstod, visar en undersökni­ng.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN I GRUPP. Medlemmar som tränade på Friskis & Svettis under pandemin löpte inte högre risk att smittas av covid-19 än de som avstod, visar en undersökni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden