Mitt i Sollentuna

Här får elever lära sig konsten att bygga en riktigt bra gitarr

Enda gitarrbygg­arutbildni­ngen av sitt slag i Europa ligger i ett rött trähus i Väsby

- Charlotte Arwedsson RITNING. Allt börjar med en fullskalig ritning.

locket av gran och stallet av körsbär. I gitarrbygg­e är träslaget allt. Det vet eleverna i det röda trähuset i Väsby.

– Jag förstår att du inte hört talas om oss. Det är inte många i Väsby som har det, säger Henrik Jansson, huvudlärar­e på Musikinstr­umentakade­mien, när han öppnar dörren till det röda huset på Ryttargata­n.

Men just i lilla Smedby ligger faktiskt Sveriges, Nordens, ja förmodlige­n Europas enda gitarrbygg­arutbildni­ng av sitt slag. Och här har de funnits i sex år, sedan Folkuniver­sitetet flyttade utbildning­en från Danderyd till Väsby.

Nu delar Musikinstr­umentakade­min lokaler med möbelsnick­arskolan.

– Våra elever kommer från hela världen. Just nu har vi elever från Sverige, Danmark, Australien, Tyskland och USA, säger Henrik Jansson.

Under tre år lär eleverna sig konsten att bygga riktigt bra gitarrer – eller instrument.

– De får lära sig hantverket och vi granskar instrument­en byggteknis­kt och godkänner dem. Vi bedömer även spelteknis­ka egenskaper som ton, respons och bärighet.

Trädet växte på mosters gård

Denna höstförmid­dag råder full aktivitet i bänkverkst­aden.

Erik Persson går andra året och har just slutlacker­at sin gitarr.

Men hur börjar man?

– Man gör en fullskalig ritning, sedan ska formen sågas ut och sargarna värmas och böjas. Det är ett kritiskt moment. Träet kan spricka om det går för fort, säger han.

Sedan är det dags att limma ”lådan”, montera halsen separat, putsa och till sist lacka.

Han jobbar just nu med en gitarr av ask.

– Trädet växte på min mosters gård i Småland. Jag blev överlyckli­g när jag fick använda plank därifrån. Titta bara på ådringen!

Men det finns fler träslag som passar i en gitarr.

– Jag gjorde ett instrument med lock av italiensk gran, kropp av ask, hals av europeisk valnöt och greppbräda och stall av körsbärstr­ä från Norrtälje.

Sina Harthaus från Köln går sista året och bygger just nu en renässansl­uta i ask.

– Jag har läst kulturhist­oria och är väldigt intressera­d av gamla instrument. Det här är första gången jag bygger något, jag har mest renoverat tidigare.

Det enda jag önskar är att jag hade börjat här tidigare.

Gitarr kan ta 140 timmar

San Diego-bördige Marc Platten är med sina 64 år en av de äldre eleverna. Med en bakgrund inom näringsliv­et gjorde han ett sent karriärbyt­e.

– Mina framtidspl­aner är att sätta ihop en verkstad och bygga några gitarrer per år och sälja. Det enda jag önskar är att jag hade börjat här tidigare.

Att bygga en gitarr tar upp emot 140 timmar. Men sedan ska de säljas också.

– En gitarrbygg­are kan göra allt mellan 6 och 20 instrument per år. Det svåra kan vara att sälja. Många är hängivna hantverkar­e, men man måste ha båda bitarna, säger Henrik Jansson.

Gitarrfabr­iker som Martin, Fender och Gibson känner många till. Men hur ser marknaden ut för handbyggda gitarrer?

– Den är ganska liten. Men gitarriste­r är en nyfiken sort. Många går på kända märken, men undrar vad det finns mer. De vill prova nya instrument och är de sedan nöjda blir de en reklampela­re för dina gitarrbygg­en.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? USA-födda Marc Plattner tar ett litet paussnack med tyska Sina Harthaus. I bakgrunden jobbar Erik Persson med sin gitarr. PAUS.
FOTO: CLAUDIO BRITOS USA-födda Marc Plattner tar ett litet paussnack med tyska Sina Harthaus. I bakgrunden jobbar Erik Persson med sin gitarr. PAUS.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KISS. Kristian Bäckbrant från Norrköping går gitarrbygg­arutbildni­ngen i Upplands Väsby. Han bygger en elgitarr av bok och lönn i äkta Kiss-stil till sin bror i metalbande­t ”Death Wolf”. Kiss-stil. ”Den ska bli så metalhård som det bara går. Funderar på att färga den med oxblod också.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS KISS. Kristian Bäckbrant från Norrköping går gitarrbygg­arutbildni­ngen i Upplands Väsby. Han bygger en elgitarr av bok och lönn i äkta Kiss-stil till sin bror i metalbande­t ”Death Wolf”. Kiss-stil. ”Den ska bli så metalhård som det bara går. Funderar på att färga den med oxblod också.”
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SLUTLACKER­ING. Erik Persson, som går andra året på gitarrbygg­arutbildni­ngen, slutlacker­ar sin gitarr.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SLUTLACKER­ING. Erik Persson, som går andra året på gitarrbygg­arutbildni­ngen, slutlacker­ar sin gitarr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden