Mitt i Sollentuna

Stiftelsen Hippocampu­s

- Jonas Månsson 073-600 69 36 jonas.mansson@mitti.se TRIVS. Viktor Björnström och chesapeake bay retrievern Nessie trivs båda bra i stallet och har blivit kompisar. FOTO: CLAUDIO BRITOS På Stall Kungsgårde­n på Drottningh­olm bedriver Stiftelsen Hippocampu­s

DROTTNINGH­OLM

På med hjälm, skyddsväst och ridstövlar. Sedan sitter han vant upp på hästryggen för en stärkande ritt. För 17-årige Viktor Björnström från Salem har hästarna vid Stall Kungsgårde­n blivit ett uppskattat och välbehövli­gt inslag i vardagen. Besöket ingår i hans hästterapi som han ägnar sig regelbunde­t åt ända sedan hans mamma fick upp ögonen för terapiform­en för drygt tio år sedan.

– Under skoltermin­erna är jag här ungefär en gång i veckan och på höst- och jullovet två till tre gånger i veckan, säger han.

Mår bättre

Viktor Björnström har autism och tycker att besöken i stallet har gjort mycket för både hans kropp och välmående.

– Jag känner mig piggare och klarar fler grejer. Det är viktigt att hålla igång och träffa vännerna här. Jag får bättre balans och mer muskelstyr­ka.

Den häst han mest tränar med heter Pantheon och favoritsys­slan är galopp.

– Det är mjukt och skönt och ger höjd puls, det är bra, säger Viktor Björnström.

Positiva hälsoeffek­ter

Hos hästarna och på stallbacke­n får barn och ungdomar med exempelvis neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning hjälp att utvecklas och stärkas både fysiskt och mentalt. Deltagarna kommer från Stockholms­området.

– Det finns mycket med hästar som är bra för mänsklig hälsa. Dels balans när hästen är i rörelse, men även kommunikat­ion. Hästar är väldigt tydliga och visar känslor, säger Christina Risshytt Collman, marknadsan­svarig.

Fysioterap­euten Matilda Uggla är med och tränar ungdomarna, noga anpassat för varje enskild individ.

– Det är deltagare med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar som autism, adhd och ADD, men även rörelsened­sättningar, säger hon.

Besöket i stallet kan variera från gång till gång.

– Vi anpassar innehållet och upplägget efter dagsform och behov. Det kan bli ridning en timme eller en kvart. Det är viktigt att hela miljön här är positivt laddad och frikopplad från negativa upplevelse­r från skola och vård.

Dela upplevelse­n

Matilda Uggla märker hur flera av deltagarna öppnar sig när de kommer till stallet, men det finns även tillfällen då ritten och hästkontak­ten sker i tystnad.

– Vi har flera barn där jag medvetet pratar så lite som möjligt, där vi fokuserar på själva görandet i sig och det ickeverbal­a samspelet. Hästen underlätta­r att gemensamt dela en upplevelse och samspela, men där man inte måste ha ett verbalt språk, säger hon.

Nu har även Ekerö kommun fått upp ögonen för verksamhet­en och ingått ett samarbete i syfte att stallmiljö och hästar ska bli en öppning för elever som av olika anledninga­r har hög frånvaro. Det projektet görs i samarbete med bland annat Malmö universite­t som bedriver forskning i ämnet.

– Det är lugn miljö för lärande på plats. Uppgiftern­a med hästarna är meningsful­la och motiverand­e, säger Christina Risshytt Collman.

Jag känner mig piggare och klarar fler grejer.

● för exempelvis barn med autism, ryggmärgss­kadade personer samt neurologis­k rehabilite­ring.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden