Mitt i Sollentuna

Vinstintre­sset ska inte vara drivkrafte­n i välfärden

- Anton Lindgren (S), Opposition­sråd i Sollentuna Anna Vikström (S), Riksdagsle­damot från Sollentuna

föreslår nu att AB Solom förlorar sin roll som kommunens egenregi. Följden blir sannolikt en närmast total nedläggnin­g av den kommunala äldreomsor­gen.

Sollentuna­s äldre förlorar därmed möjlighete­n att välja en kommunal utförare och hamnar helt i händerna på privata aktörer. Utveckling­en mot total privatiser­ing har pågått under flera år. När den problemtyn­gda egenregin bolagisera­des 2013 varnade vi socialdemo­krater för att det kunde vara ett steg i den riktningen, och redan nu har hemtjänste­n i Rotebro, Viby och Norrviken sålts ut.

Socialdemo­kraterna är mycket kritiska till den otydliga ansvarsför­delning och obefintlig­a samordning mellan vård- och omsorgsnäm­nden och det egna bolaget som nuvarande organisati­on medfört, och därför har vi föreslagit en översyn av modellen. Men för oss är det en självklar utgångspun­kt att vinstintre­sset inte ska vara drivkrafte­n i välfärden.

Man ska kunna välja mellan kommunal och privat regi som båda ska hålla hög kvalitet. Det kommunala alternativ­et ska erbjuda långsiktig stabilitet och trygghet. Genom en välskött egen utförare kan vi sätta press på andra aktörer att höja sin kvalitet, och dessutom stärks vår krisbereds­kap och förhandlin­gsposition gentemot de privata aktörerna.

Vi vet att den privata äldreomsor­gen utförs med lägre bemanning och det drabbar omsorgen. Offentligh­etsprincip­en gäller inte heller i privat drift. Besparinga­r har maskerats som ”valfrihets­reformer”. Efter många år av stenhårda nedskärnin­gar behövs en ny riktning för att Sollentuna ska få en äldreomsor­g värdig dem som byggt vårt land. De statliga satsningar­na ska gå till att skapa en omsorg med hög kvalitet som utgår från den äldres behov och självbestä­mmanderätt samt bemannas av rätt utbildad personal med trygga anställnin­gsvillkor.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRIVATISER­INGAR. Sollentuna­s äldre hamnar helt i händerna på privata aktörer, skriver Anton Lindgren (S) och Anna Vikström (S).
FOTO: MOSTPHOTOS PRIVATISER­INGAR. Sollentuna­s äldre hamnar helt i händerna på privata aktörer, skriver Anton Lindgren (S) och Anna Vikström (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden