Mitt i Sollentuna

S vill ha nollvision för våld mot kvinnor

- LJUSMANIFE­STATION. Anton Lindgren (S) var en av talarna i Edsberg förra onsdagen. Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se

SOLLENTUNA

Socialdemo­kraterna har skrivit två motioner som syftar till att öka kvinnors trygghet i kommunen. För att uppmärksam­ma frågan anordnades en ljusmanife­station på Edsbergs torg.

Den ena S-motionen handlar om att kommunen ska arbeta för en nollvision för mäns våld mot kvinnor. Där föreslår S att Sollentuna ska ge mer pengar till kommunens kvinnojour­er och att Sollentuna­hem ska avsätta lägenheter som förmedlas till våldsutsat­ta kvinnor.

Vill bryta machokultu­r

Den andra motionen handlar om att bryta den machokultu­r som man anser råder. För det krävs, enligt S, insatser inom förskola, grundskola och i gymnasiet i form av kompetensu­tveckling och ökad vuxennärva­ro.

Därutöver menar S att det krävs en aktiv arbetsmark­nadspoliti­k. Om kvinnor får bättre förutsättn­ingar att komma ut på arbetsmark­naden så får de ekonomiska verktyg som behövs för att ha kontroll över sina liv, resonerar S.

– Tar man detta på allvar kan man inte fortsätta med nedskärnin­gar i socialtjän­sten och kvinnojour­en, och se på när bostadsbri­sten tvingar kvinnor och deras barn att bo kvar med våldsamma män, säger opposition­srådet Anton Lindgren (S).

Utbildning­snämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) anser att Socialdemo­kraterna slår in öppna dörrar, åtminstone när det gäller insatser inom förskola och skola.

– Vi jobbar redan med de här frågorna, bland annat med Olweus som är det enda forsknings­baserade trygghetsp­rogrammet. Redan i förskolan diskuterar man män och kvinnors lika värde. Vi accepterar inte machokultu­ren, jämlikhete­n är oerhört viktig i våra skolor. Och det här vet Socialdemo­kraterna så jag upplever de här föreslagen som populistis­ka, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden