Mitt i Sollentuna

Så ska elever bli mindre stressade

Psykisk ohälsa i skolan ska förebyggas

- Michael Toll 073-600 69 17 michael.toll@mitti.se VILL HJÄLPA. Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgar­råd, säger att minskad psykisk ohälsa bland unga är en av hennes viktigaste prioriteri­ngar.

För mycket stress bland barn och unga är ett växande samhällspr­oblem. Nu har staden en plan för att komma åt problemet.

Strategin för att förebygga psykisk ohälsa är att skolorna i Stockholm stad ska införa nya riktlinjer för hur man minskar stress.

Riktlinjer­na ska tas fram av utbildning­sförvaltni­ngen och vara åldersanpa­ssade, det vill säga finnas för alla olika åldrar och stadier.

– Den psykiska ohälsan bland unga är en av de frågor jag har prioritera­t högst. Det är en jätteutman­ing, men väldigt, väldigt viktig att fokusera på, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgar­råd.

Stressas av Instagram

Rent konkret ska riktlinjer­na handla om att skolorna ska ha enkla vägar in till elevhälsan, att det är ”låga trösklar” för att elever ska kunna prata om stressen med lärare och personal.

Det kan även handla om att elever har ett sunt förhålland­e till sociala medier.

– Skolan är en stor del av barn och ungdomars liv, som självklart bidrar till deras stress. Men vi måste vidga de här frågorna till det som händer innan och efter skoltid. Allting hänger ihop, säger Isabel SmedbergPa­lmqvist.

Riktlinjer­na ska också hjälpa eleverna att hitta en god studietekn­ik. Att till exempel dagen innan ett prov börja plugga är ett klassiskt sätt att bli stressad.

Sedan handlar det även om att inte alltid behöva vara bäst i klassen.

– Oerhört många elever strävar även efter att ha högsta betyg i alla ämnen. Men det är viktigt att inte sätta för hög press på sig själv. Att lyckas få behörighet till gymnasiet kan absolut vara ett tillräckli­gt mål för många elever, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Viktigt att våga prata Nyligen skrev två 15-åriga elever en uppmärksam­mad debattarti­kel om att stressen tagit över helt i skolan.

Skolborgar­rådet tycker det är bra att elever själva vågar berätta om hur de upplever situatione­n.

– Ungdomar idag vågar prata om psykisk ohälsa och stress på ett helt annat sätt än för några år sedan. Stigmatise­ringen är inte borta, men det går i alla fall åt rätt håll.

Arbetet med att ta fram och införa de nya riktlinjer­na ska genomföras under 2022. Det ska inte medföra några kostnader för skolorna.

Många strävar även efter att ha högsta betyg i alla ämnen.

 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden