Mitt i Sollentuna

Ovaccinera­de ska inte vårda äldre

Uppdrag att se över arbetsuppg­ifter

- Erik Andersson. Maria Svensson maria.svensson@mitti.se SMITTA. Kommunstyr­elsen vill nu att kommundire­ktören arbetar så att ovaccinera­d personal inte arbetar med de sköraste äldre i kommunen.

Majoritete­n i Täby vill att endast vaccinerad­e ska arbeta med personer i riskgrupp. Nu har kommundire­ktören fått i uppdrag att se över hur man ska göra med ovaccinera­d personal inom äldrevårde­n.

Kommunstyr­elsen ger kommundire­ktören i uppdrag att titta på hur man ska göra med ovaccinera­d personal i äldrevårde­n.

Effekten kan bli att ovaccinera­de inte kommer att anställas för arbete med äldre i riskgrupp i kommunen, då majoritete­n vill fråga om vaccinatio­nsbevis vid nyanställn­ing.

Omfördela arbetsuppg­ifter – Jag tycker att det är självklart att de som arbetar med äldre vaccinerar sig, säger Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

I uppdraget ligger också att omfördela arbetsuppg­ifterna för ovaccinera­de som idag redan arbetar på Täby kommuns äldreboend­e.

En arbetsgiva­re har inte rätt att tvinga personal att vaccinera sig. Men det kommunen kan göra är en omfördelni­ng av arbetsuppg­ifterna, menar Erik Andersson.

De som inte vill berätta om de är vaccinerad­e, eller ej, kommer att ses som ovaccinera­de.

– Målet är att personer i riskgrupp bara ska få besök av vaccinerad personal, säger Erik Andersson.

Kommundire­ktören säger att de nu ser över hur uppdraget ska verkställa­s.

– Det som vi redan har satt i verket är att underlätta vaccinerin­gen för anställda, säger kommundire­ktör Katarina Kämpe.

Dialog

Personal som redan arbetar på äldreboend­ena i Täby och som väljer att inte vaccinera sig ska även använda förstärkt skyddsutru­stning på kommunens boenden enligt uppdraget.

En dialog har inletts med privata utförare.

– Många Täbybor har fria aktörer som ansvarar för deras vård och omsorg. Vår förhoppnin­g är att de arbetar på likartat sätt som kommunen, säger han.

Socialdemo­kraterna i opposition menar att frågan är komplicera­d rättsligt.

– Vi tycker alla som arbetar med våra äldre ska vara vaccinerad­e, men det är svårt hur man ska kunna hantera det rättsligt, då man inte kan tvinga folk att svara på om de tagit vaccinet.

Målet är att personer i riskgrupp bara ska få besök av vaccinerad personal.

 ?? FOTO: TÄBY KOMMUN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ??
FOTO: TÄBY KOMMUN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden