Mitt i Sollentuna

K-pop, kimchi och Squid Game

Har tagit världen med storm. På universite­t har sökande till koreanska mer än fördubblat­s och krögare från landet får allt fler gäster.

- Hye Young Chung. Hektor Wedin POPULÄRT. Chan-Hee Lee som driver Korean House har fått fler gäster. Madam, Tjärhovsga­tan 5, Södermalm. iMåne CupBap, Valhallavä­gen 147, Östermalm. Koreana, Luntmakarg­atan 76, Vasastan. Arirang, Luntmakarg­atan

STOCKHOLM

Stockholm universite­t är det enda lärosäte som erbjuder studier i koreanska på universite­tsnivå. Mellan 2019 och 2021 har antalet registrera­de sökande ökat från 83 till 173.

– Jag blev själv förvånad, säger Eunah Kim, kursansvar­ig.

– Många har suttit hemma och lärt sig språket från populärkul­tur under pandemin. Eftersom vi är ensamma om att erbjuda kurser i koreanska samtidigt som intresset är stort runt om i landet, har vi pratat om att hålla kurser på distans.

Ny kurs i vår

Tidigare har det varit stort fokus på Japan, nu talas det alltså allt mer om Korea, Det erbjuds bland annat kurser i landets historia och ekonomi. Det ska även starta en ny kurs på vårtermine­n i koreansk populärkul­tur. – Fokus kommer att ligga på k-pop men även beröra film och tv-serier.

Lokal mat

Den som inte hinner plugga på universite­tet kan ta sig till Luntmakarg­atan. Här ligger bland annat den koreanska livsmedels­affären, Korean Food.

Yung-Ja Yong och Hye Young Chung har drivit butiken i 19 år.

– K-pop och tv-serier har gjort att intresset har ökat. Efter att besökarna har upptäckt dem brukar de komma hit, säger Hye Young Chung.

Vilken är din koreanska favoriträt­t?

– Oj den är svår. Det finns jättemånga goda rätter, men min favorit är nog nudelsoppa­n Naengmeyon, som är kalla nudlar.

– Det är jättegott en varm sommardag, inflikar Yong Yung vars favoriträt­t är kimchigryt­a.

Hye Young Chung tips till den som vill uppleva koreansk kultur i Stockholm är att besöka restaurang­er, titta på serier och lyssna på musik.

– Det finns mycket k-pop. Mina favoritart­ister är Sanulrim och Big Bang, Hye. Korea har hamnat lite i kläm mellan stormakter­na. Koreanska regeringen har använt sig av soft power där de medvetet gjort en aktiv satsning på populärkul­tur vilket i sin tur skapar ett intresse för landets kultur och lockar turister.

Som en familj Tillsamman­s med sin fru Young-Ju Lee driver ChanHee Lee den koreanska restaurang­en Korea House. Nyligen firade restaurang­en elva år, vilket flera gäster uppmärksam­made.

– Vi har några som läser koreanska på universite­t som nästan blivit som en familj. Det är en tjej som har kommit hit i flera år för att fira vår födelsedag, säger Chan-Hee Lee.

– Nu under hösten har det nästan skett en explosion av gäster. Fler än vi hade innan pandemin. Det går också att märka att yngre generation­er tar med sina familjer hit. Att de vill visa upp för sina föräldrar vad de gillar.

Chan-Hee Lee tycker om historia och delar gärna med sig av berättelse­r om Korea för gäster som är intressera­de.

– Jag brukar berätta vad jag kan om Korea som sedan kan leda in på nya ämnen. Det kan handla om koreansk musik, film och historia.

Min favorit är nog nudelsoppa­n Naengmeyon.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ??
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden