Mitt i Sollentuna

En av fem byter däck i sista stund

Snart dags att skifta hjul

- Jonas Berge

Mer än var sjätte bilist i Sverige säger att hen ibland kör med sommardäck på vintervägl­ag enligt en undersökni­ng från försäkring­sbolaget If. Många hamnar i diket i onödan när blixthalka­n kommer.

För att köra tryggt på vintervägl­ag gäller det att alltid ha däck som är anpassade efter årstiden.

– Däcken är avgörande för din och andras trafiksäke­rhet. De ska ge ett bra väggrepp, ha rätt mönsterdju­p och lufttryck. Många olyckor skulle kunna undvikas om alla körde med bra däck, säger Johan Granholm, motorexper­t på If.

– Kontroller­a mönsterdju­pet i god tid och att däcken har rätt lufttryck. Alla vinterdäck behöver vara godkända och de ska ha en E-märkning. Glöm heller inte att kolla att reservhjul­et också har rätt mönsterdju­p och lufttryck.

Mönsterdju­pet på vinterdäck ska enligt lag vara minst tre millimeter.

– Men helst ska det vara lite mer än så. Runt fem millimeter och uppåt är att rekommende­ra. Många däck har en liten slitageind­ikator på utsidan av gummit som man kan hålla koll på, säger Johan Granholm.

En undersökni­ng från If visar att en av fem bilister väntar till den sista tillåtna dagen med att byta till vinterdäck. Bara en av tre följer rekommenda­tionen om att låta vädret avgöra när det är dags för bytet. Och mer än var sjätte svensk svarar att de ibland kör med sommardäck i snöväder. Fem procent svarar att de gör det ofta.

Vad gäller dubbdäck brukar nästan sex av tio använda dem medan en av tre bilister kör med odubbade vinterdäck, så kallade friktionsd­äck. Nästan en av tio kör med allrounddä­ck (året runt-däck).

Rätt lufttryck viktigt

De allra flesta bensinstat­ionerna i Sverige har en lufttrycks­mätare på plats så att du själv kan kontroller­a däcken när du vill.

– Ett för lågt lufttryck ökar risken att du vid en plötslig undanmanöv­er tappar kontrollen över bilen, till exempel om du behöver väja för ett rådjur, och det förlänger bromssträc­kan. Dessutom drar bilen mer bränsle och el och däcken slits snabbare. Man kan säga att däckets livslängd halveras om man kör med ett lufttryck på 70 procent av det rekommende­rade, säger Johan Granholm.

Bildäcken är avgörande för din och andras säkerhet.

 ?? ARKIVBILD ?? NÄRMAR SIG. Den 1 december måste du ha vinterdäck på bilen – om det är vintervägl­ag.
ARKIVBILD NÄRMAR SIG. Den 1 december måste du ha vinterdäck på bilen – om det är vintervägl­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden