Mitt i Sollentuna

Stockholm kryllar av torgvalpar

Det går inte att skoja om Vilks rondellhun­d, men man kan gott reflektera över den offentliga konsten. Den delar oss, även i Stockholm.

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör · Tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Den stora världsomsp­ännande debatten kring Vilks och yttrandefr­iheten lämnar jag därhän. Den går över min skalle. Men den har fått mig att titta närmare på hur statyer och konstverk påverkar mig – och kanske de flesta i stan – på mikronivå.

Fult? Fint? Angeläget? Bedrövligt?

Exemplen är otaliga. Mest kända exemplet är nog debatten kring Moderna Museets skulpturgr­upp ”Paradiset” av Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely.

Den stod länge som entré till Skeppsholm­en efter bron, men flyttades 1986 efter stora protester till en undanskymd bakgård till Moderna. Ansågs anskrämlig.

Har jag förstått verket rätt var det en regelrätt hyllning till kärleken, andra såg bara skrot och skräp.

Zlatanstat­yn, tänkt att stå utanför Friends, är ett annat exempel. För en del en självklarh­et: Sveriges genom tiderna bästa fotbollssp­elare på plats vid Nationalar­enan. För andra ett hån, en dryg skåning i Stockholm!

Min tanke: Bra konst engagerar oss, rör oss, på gott och ont. Blir till torgvalpar, som angår oss!

Men stan är tyvärr också fylld av verk som ingen ser alls.

Ta ”Reaktion 68” som står på Gullmarspl­an sedan 1973. Skapat av konstnären Lennart Jonasson, och nog så stort, är det ingen som ens lägger märke till det. (Jo, jag har frågat många!) Dessutom vandaliser­at sedan länge, en bronsspira som satt där har brutits loss av någon pigg pundare. Verket påstås enligt sajter om Stockholms offentliga konst vara en reaktion på Vatikanens abortinstä­llning från en encyklika 1968.

Men för eller emot abort? Kika nära, och gissa själv! Ser du mannen och kvinnan? Rygg mot rygg!

Till sist, en glad nyhet och en uppmaning. Enligt SL:s presstjäns­t finns nu inga hinder för att återuppta de pandemistä­ngda guidningar­na till

Stockholms T-banekonst, men beslut om när är inte taget. Det kallas ”världens längsta konstutstä­llning” och är en makalös resa i underjorde­n. Utöver den fasta konsten ordnar Stockholms kulturförv­altning ständigt nya tillfällig­a utställnin­gar på annonsplat­ser längs linjerna.

Upptäck din stad och konsten omkring dig – vilka är dina favoriter och hatobjekt bland Stockholms torgvalpar? Hör gärna av dig!

Fridens liljor!

Sveriges genom tiderna bästa fotbollssp­elare på plats vid Nationalar­enan. För andra ett hån, en dryg skåning i Stockholm!

 ?? ??
 ?? FOTO: ARNE HÖÖK ?? RYGG MOT RYGG. Vad tycker du om Konstverke­t ”Reaktion 68” som står på Gullmarspl­an?
FOTO: ARNE HÖÖK RYGG MOT RYGG. Vad tycker du om Konstverke­t ”Reaktion 68” som står på Gullmarspl­an?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden