Mitt i Sollentuna

Charles drabbades av bröstcance­r

”Klockorna stannar när du behöver tänka tanken: ska jag dö från mina barn?”

- Text: Naimi Lundegård naimi.lundegard@mitti.se 08 - 550 550 28

Du kan inte dribbla bort sjukdomen eller känslorna, det du kan göra är att bearbeta dem.

Varje år får cirka 60 män bröstcance­r i Sverige. Förra året var Charles Listam en av dem. – Jag visste inte ens att män kunde få bröstcance­r.

Det var en ren slump att Charles Listam upptäckte knölen den där sommardage­n i juni förra året. Han stod i köket i villan på Ornö när han för första gången kände den i sitt högra bröst.

– Först trodde jag att det var en fettknöl, det kändes som en ärta.

För att vara på den säkra sidan bestämmer sig Charles för att kolla upp det. Efter midsommar får han en remiss till Södersjukh­uset där han gör en mammografi. Den 10 juli får Charles beskedet.

– Läkaren sa: jag ska vara brutalt ärlig, du har bröstcance­r. Jag tog inte riktigt in vad hon sa först. Det fanns inte att det skulle vara cancer, jag visste inte ens att män kunde få bröstcance­r.

Efter beskedet åker Charles hem till Ornö där han behöver berätta om beskedet för sina två söner.

– Jag satt på soffan framför en av mina söner och började gråta, hela dagen var jättetuff. Det är som att klockorna stannar när du behöver tänka tanken: ska jag dö från mina barn?

Två veckor efter att han fått cancerbesk­edet opereras tumören och hela Charles högra bröst bort. Operatione­n blir lyckad och Charles börjar behandlas med cellgifter, sex gånger var tredje vecka. Innan behandling­en har han tränat för att stärka kroppen.

– Jag visste vad som komma skall och ville vara så stark som möjligt. Att känna styrka och upptäcka knölen tidigt var saker som jag tror lett till att återhämtni­ngen blev bra, jag kände mig stark.

Drabbar 60 män om året

Ungefär 60 män i Sverige drabbas varje år av bröstcance­r. När Charles fick cancerbesk­edet bestämde han sig tidigt för att vara öppen med det.

– Dels för min egen skull för att jag skulle få stöd av andra. Men också för jag hade fått en sjukdom som var så ovanlig och jag kunde känna mig så otroligt ensam i det.

Så Charles började prata om det. På sönernas hockeyträn­ingar, med grannar, familjen och med två vänninor som tidigare haft bröstcance­r.

– Jag hade inte velat lägga locket på. Du kan inte dribbla bort sjukdomen eller känslorna, det du kan göra är att bearbeta dem. Det kan man göra genom att vara öppen med det för folk kommer att stötta och hjälpa dig. De kommer även dela med sig av sina erfarenhet­er.

För Charles handlade mycket av de tuffa tankarna om att försöka förstå varför cancern drabbat honom.

– Dagen du får beskedet börjar du leta efter en anledning till varför det drabbat just dig. Jag har alltid levt bra, ätit rätt och rört på mig, varför jag? Men cancern är som Bingolotto och när den slår till är den orättvis.

Hur accepterar man det?

– Du förlikar dig med det. När du har sökt i dig själv och inte hittat svaret, för det kommer du inte göra, då förlikar du dig med det.

”Ser livet annorlunda”

I mars i år åkte Charles Vasaloppet för åttonde gången i sitt liv.

– Jag backade flera gånger men till slut bestämde jag att göra det, mest för mig själv. Det satte punkt för 2020, ett skitår som jag vill glömma men också minnas.

Fem år tar det att bli friskförkl­arad från cancern. I dag har Charles gjort ett och ett halvt år av den tiden.

– Det har varit en jättebra period. Man ser på livet annorlunda. Jag har alltid spenderat mycket tid med barnen, men i dag är de verkligen centrumet i mitt liv.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? STYRKA. Att träna var viktigt för att bearbeta tankarna och ge kroppen de bästa oddsen inför operatione­n. ”När jag fick beskedet tog jag på mig löparskorn­a och sprang”, berättar Charles.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN STYRKA. Att träna var viktigt för att bearbeta tankarna och ge kroppen de bästa oddsen inför operatione­n. ”När jag fick beskedet tog jag på mig löparskorn­a och sprang”, berättar Charles.
 ?? ?? FÖRÄNDRAD. ”Jag är en väldigt kärleksful­l pappa, men nu har jag kanske lite mer tålamod”. Hit till Rudan brukar han komma och träna med sin son.
FÖRÄNDRAD. ”Jag är en väldigt kärleksful­l pappa, men nu har jag kanske lite mer tålamod”. Hit till Rudan brukar han komma och träna med sin son.
 ?? ?? ORNÖBO. Charles är uppvuxen på Ornö och bor kvar där i dag. ”Det är min hemmaplan, det är där jag alltid finner styrkan.”
ORNÖBO. Charles är uppvuxen på Ornö och bor kvar där i dag. ”Det är min hemmaplan, det är där jag alltid finner styrkan.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden