Mitt i Sollentuna

Äntligen får Barbara, 79, tredje dosen

- Anna Wachenfeld­t anna.wachenfeld­t@mitti.se 08 550 551 51

Varje år är viktigt när man är i min ålder.

Barbara Andersson längtar efter att få en påfyllnads­dos. Av rädsla för smitta har hon isolerat sig hemma – men nu är en tredje dos på gång.

– Jag vill inte vänta mer på att leva.

För ett par veckor sedan påbörjade regionen att ge påfyllnads­doser av covid 19-vaccin till länets äldre.

Barbara Andersson gick till sin vårdcentra­l i Huvudsta, men där fick hon nej. Hon är född 1942, vaccinet erbjöds den som är född 1941 eller tidigare.

– Jag blev så ledsen. Jag vill inte vänta mer på att leva. Men jag fick min andra dos i maj och nu känner jag mig så rädd att bli smittad och har isolerat mig nästan helt, säger Barbara.

De som bor på äldreboend­e eller har hemsjukvår­d har också fått erbjudande om en tredje dos. Men Barbara har bestämt att klara sig själv – just av rädsla för covid.

– Jag vågar inte släppa in någon hemtjänst, man vet inte vem som är vaccinerad och det är nya människor hela tiden. Men jag vill komma ut, gå och handla, bara röra mig bland folk. För det måste jag ha vaccin. Varje år är viktigt när man är i min ålder.

Till en början var det oklart om och när en tredje dos skulle erbjudas till yngre. I onsdags kom Folkhälsom­yndigheten (FHM) med ett glädjande besked, till Barbara och andra i samma sits.

– Myndighete­n har nu beslutat att utvidga detta och rekommende­ra att stegvis ge en påfyllnads­dos till fler grupper när det har gått minst sex månader. I det här skedet rör det sig om personer 65 år och uppåt, och parallelt personal vid särskilda boenden och hemsjukvår­d, sa Johan Carlsson, generaldir­ektör på FHM under presskonfe­rensen.

 ?? FOTO: ANNA WACHENFELD­T ?? VAR FÖR UNG. Barbara Andersson längtar efter dos 3, och har valt att isolera sig tills vidare.
FOTO: ANNA WACHENFELD­T VAR FÖR UNG. Barbara Andersson längtar efter dos 3, och har valt att isolera sig tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden