Mitt i Sollentuna

Läkare skrev ut knark i kollegas namn

- Tomas Stark

Kunnat hämta uppemot 20 gånger så många tabletter som maximalt ordineras.

SOLLENTUNA

Två olika apotek slog larm till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo, om att en kvinnlig läkare från Sollentuna skrev ut stora mängder narkotiska läkemedel. Nu har Ivo friat kvinnan. Det visade sig att en kollega låg bakom det hela.

När Inspektion­en för vård och omsorg granskade kvinnans förskrivni­ngar såg det ut som att hon under tre månader hade skrivit ut minst 176 recept på narkotiska läkemedel.

När recepten till två patienter specialgra­nskades visade det sig att de båda hämtat ut stora mängder av bland annat olika värk- och sömntablet­ter.

I vissa fall hade de kunnat hämta uppemot 20 gånger så många tabletter som maximalt ordineras för en person.

Hade polisanmäl­t

Den kvinnliga läkaren från Sollentuna kallades till Ivo för att yttra sig. Då förklarade hon att en annan läkare hade kommit över hennes elektronis­ka identitets­handling och skrivit ut läkemedel i hennes namn. Hon hade även polisanmäl­t kollegan, som har haft sin förskrivni­ngsrätt för narkotiska läkemedel indragen sedan början av september 2016.

Besökte kollegan

En journalgra­nskning visade dessutom att de två patienter som hade fått stora mängder narkotika utskrivet hade haft upprepade besök hos kvinnans kollega under den aktuella perioden för förskrivni­ngarna.

Mot den bakgrunden fann Ivo att kvinnan från Sollentuna var skyldig och att det inte fanns anledning att vidare utreda hennes yrkesutövn­ing när det gäller förskrivni­ng av narkotiska läkemedel.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MISSTÄNKT MÅNGA. Det tyckte två olika apotek om recepten på narkotiska preparat som en läkare från Sollentuna såg ut att ha skrivit ut.
FOTO: MOSTPHOTOS MISSTÄNKT MÅNGA. Det tyckte två olika apotek om recepten på narkotiska preparat som en läkare från Sollentuna såg ut att ha skrivit ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden