Mitt i Sollentuna

Stor risk att nekas plats på boende i Sollentuna

- NORRGÅRDEN I NORRVIKEN. Ett populärt äldreboend­e – men först gäller det att få ansökan om plats godkänd av kommunen. Tomas Stark

Om du ansöker om plats på äldreboend­e så gäller det att bo på rätt plats.

Kommunerna skiljer sig kraftigt åt – och Sollentuna utmärker sig genom att ha näst högst andel avslag i Sverige av 242 granskade kommuner.

Skillnader­na mellan kommunerna har varit okända, men nu har Aftonblade­t samlat in uppgifter från landets kommuner om hur många som fått avslag eller bifall på sin ansökan om särskilt boende

under perioden 2018–2021.

Kartläggni­ngen visar att snittet för andelen som nekas i hela landet är 7 procent, men i en handfull kommuner ligger andelen på över 20 procent. En av dem är Sollentuna där 25 procent fick avslag. Endast en kommun i Sverige har en högre andel.

– Vi jobbar mycket med att folk ska kunna bo kvar hemma. Många vill bo kvar hemma om de känner sig trygga, säger vård- och omsorgsnäm­ndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Men här handlar det om äldre som faktiskt har ansökt om plats på särskilt boende.

– Det är viktigt att alla ska bedömas individuel­lt utifrån sina behov. Kanske har vi en högre andel sökande som inte är berättigad­e till särskilt boende enligt lagen, som säger att man måste uppfylla kraven om att ha behov av vård 24 timmar om dygnet.

Det är viktigt att alla ska bedömas individuel­lt utifrån sina behov.

”Utgår från behoven” Anna-Lena Johansson tycker att 25 procent avslag låter ”väldigt högt” men hon misstänker att siffrorna kan ha påverkats av att serviceboe­nden, som finns i exempelvis Stockholms stad, kanske har räknats in i statistike­n.

– För serviceboe­nde är kraven mycket lägre än för särskilt boende. Och den typen av boende har vi inte i Sollentuna, säger hon.

En annan sak som kan ha påverkat siffrorna är att en del kommuner har en garanti som innebär att alla över en viss ålder, oftast 85 år, får plats på äldreboend­e då de vill ha en sådan.

– Vissa kommuner har med ålder som parameter, men vi utgår från de faktiska behoven. Några kan ha stora behov vid 67 medan andra är helt utan behov av insatser vid 100. Har man en garanti för alla över 85 så riskerar det att bli kö så att de som verkligen har behov inte får plats, säger Anna-Lena Johansson.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ??
FOTO: TOMAS STARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden