Mitt i Sollentuna

Flera partier vill ha garantipla­ts på äldreboend­e

- Anton Lindgren (S), opposition­sråd. Anki Elken (SP), gruppledar­e. Thomas Nyman (KD), kommunalrå­d. Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 08 - 550 551 24

Flera partier i Sollentuna vill att alla över 85 år ska garanteras en plats då de vill flytta till äldreboend­e.

– Vi har haft med garantipla­ts för 85-plusare i våra budgetförs­lag i flera år, men det har röstats ner av majoritete­n gång på gång, säger opposition­srådet Anton Lindgren (S).

Han har bland andra Sollentuna­partiets gruppledar­e Anki Elken på sin sida.

– Är man över 85 år och har bestämt sig för att man vill ha plats på äldreboend­e så ska man få det utan att behöva bedömas och överklaga. Så sa vi inför valet 2018, och vi står fast vid det, säger hon.

Med i KD:s valprogram Det är dock inte bara opposition­spartier som har lyft frågan utan även Kristdemok­raterna, ett av partierna i den styrande Alliansen. KD hade garantipla­ts för personer över 85 i sitt valprogram

2018, men har inte lyckats få med sig M, L och C på tåget.

– Vi enades med de andra i majoritete­n om en gemensam politisk plattform. Där kom inte platsgaran­tin med och vi driver inte frågan där. Men vi kommer att ha med det i vår valplattfo­rm även i valet i höst, säger Kristdemok­raternas kommunalrå­d Thomas Nyman.

Blir det inte ett slag i luften om ni inte får med er de andra i styret sedan?

– Jag förstår hur du tänker, men efter valet blir det alltid en förhandlin­g med de andra där vi kommer överens om en gemensam plattform.

Näst högst i Sverige

I Sollentuna får 25 procent av alla som ansöker om äldreboend­e avslag. Det är näst högst andel i Sverige av 242 kommuner har granskats av Aftonblade­ts program ”200 sekunder”. Och det visar att något är fel, anser Anton Lindgren. – Nu säljer man byggnader som har varit äldreboend­en. Det är så klart bättre än att de står tomma, men att vi skulle ha ett överskott av platser är en chimär. Det beror bara på att man har haft så strama biståndsbe­dömningar som någonsin är möjligt de senaste åren, säger han.

 ?? ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ?? FOTO: LENNART MOLIN ??
FOTO: LENNART MOLIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden