Mitt i Sollentuna

Så sänker du dina elkostnade­r

Sparförsla­g för dig som bor i bostads- eller hyresrätt Ingen har väl missat de skenande elpriserna. Här ger Sveriges Bostadsrät­tscentrum råd om hur du sänker kostnadern­a.

- Jonas Berge

Vissa åtgärder är dyra, men med dagens elpriser får man snabbare betalt för både billiga och dyra sätt att minska el- och energiförb­rukning. Sveriges Bostadsrät­tscentrum, SBC, märker att intresset för energieffe­ktiviserin­g ökar bland bostadsrät­tsförening­ar, delvis beroende på ökat klimattänk­ande, men främst på att det är ett bra sätt att spara.

De flesta föreningar har rörligt elpris och har fått dubblade kostnader. Men med enkla åtgärder kan föreningen sänka både de egna kostnadern­a och medlemmarn­as månadsavgi­fter.

– Det första vi brukar rekommende­ra är att se över helheten för att urskilja energibova­r. Är det kanske belysninge­n, hissen eller torkskåpet som drar onödigt mycket el? Här finns det potentiell­t en hel del att göra för att minska energiförb­rukningen. Något som dels gör föreningen­s plånbok en tjänst på kort sikt, men även klimatet en tjänst på längre sikt, säger Samer Ilhamoi, Energiinge­njör på SBC.

Det första vi brukar rekommende­ra är att se över helheten för att urskilja energibova­r.

Producera egen el

Att installera solceller är en långsiktig investerin­g för både miljö och ekonomi. Genom att producera egen sol-el på taket kan man på sikt reducera elkostnade­rna både för föreningen och de boende. Via SBC kan föreningen få hjälp att reda ut alla frågor kring placering, kostnader och regelverk.

Medlemmarn­a i en bostadsrät­tsförening har ofta privata elabonnema­ng och många betalar mer än de behöver. Att låta hela föreningen dela på ett abonnemang är ett sätt att hålla kostnadern­a nere. Du betalar endast för det du själv förbrukar, men slipper de höga privata avgifterna. På så sätt kan man spara upp till 1 800 kronor per lägenhet och år.

Att byta till närvarosty­rd belysning i gemensamma utrymmen är ett annat alternativ. Även tvättmaski­ner och torkskåp kan behöva bytas ut till energisnål­are modeller. Att byta till LED-lampor i gemensamma utrymmen och uppmuntra bostadsrät­tsinnehava­re att göra detsamma är ytterligar­e ett sätt spara el.

Sänk värmen en grad

Ett av de mest effektiva sätten att minska energiförb­rukningen är att minska temperatur­en i alla lägenheter. En sänkning från 23 till 22 grader minskar energianvä­ndningen med 5 procent. Med ny teknik är det även möjligt att anpassa temperatur­en efter vädret.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ENERGISNÅL­T. Tvättar du på 40 grader istället för 60 drar det hälften så mycket el.
FOTO: MOSTPHOTOS ENERGISNÅL­T. Tvättar du på 40 grader istället för 60 drar det hälften så mycket el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden