Mitt i Sollentuna

Skyll inte på oss som ligger kvar i mittfilen

- Mittfilsma­ffioso

Plötsligt efter en sen skyltning förvandlas högerfilen till en avfart.

I Mitt i nr 3 2022 klagas det på ”Mittfilsma­ffian” som ligger i mittfilen i stället för högerfilen. Problemet är att man numera bygger många vägar fel så att det inte längre går att definiera vad som är mittfil, högerfil eller avfart.

Förr i världen var filen längst till höger just en högerfil. Då låg man kvar i den, mil efter mil, tills man antingen körde om någon genom att svänga ut i vänsterfil­en, eller också körde av vägen genom att svänga till höger på en avfart. Annars var det bara att fortsätta i högerfilen, utan att hindra någon och utan att tvingas till plötsliga filbyten.

Numera bygger man inte alltid avfarter, utan plötsligt efter en sen skyltning förvandlas högerfilen till en avfart och viker av i en annan riktning än vägen. Skulle man händelsevi­s verkligen av just där är allt frid och fröjd. Men har man otur åker man av där man inte alls tänkt.

Eller också gör man ett plötsligt filbyte åt vänster, för att inte komma dit man inte ville, och då kan vi verkligen tala om olycksrisk.

För att inte riskera detta kör man hellre i mittfilen, detta för att undvika felkörning­ar eller plötsliga filbyten. Så skyll inte på ”mittfilsma­ffian” utan på dem som planerar vägarna fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden