Mitt i Sollentuna

Barnkonst ska rädda giraffer

- Tomas Stark

Barnen på förskolan Sjöfararen i västra Edsberg har visat upp sina konstverk på temat giraffer och elefanter, och samtidigt samlat in pengar för att rädda utrotnings­hotade djur.

Vi har i alla fall samlat in 2 000 kronor hittills.

– Välkomna in! Kom och titta på vår utställnin­g!

Förskoleba­rnen gör sitt bästa för att locka in besökare till den lilla lokalen intill gymet i Edsbergs centrum, men det är vardagsför­middag och de flesta skyndar stressat förbi.

– Men vi har i alla fall samlat in 2 000 kronor hittills, säger Fiona Andersson som jobbar på Sjöfararen och är med barnen på utställnin­gen.

Insamlinge­n går till Världsnatu­rfonden, berättar hon.

– I höstas jobbade vi med ett gemensamt tema, ”Being together”. Vi valde att tolka det i ett globalt perspektiv, hur vi påverkar natur och miljö över hela världen. Barnen blev nyfikna på exotiska djur och vi började forska om elefanter och giraffer som är utrotnings­hotade.

Fiona Andersson berättar att det rörde upp mycket känslor bland barnen, och då dök idén upp om en utställnin­g och en insamling.

– Det belyser att vi kan göra något åt saken fast vi befinner oss på andra sidan jordklotet, säger hon.

Stolta barn

Plötsligt dyker i alla fall en gäst upp, Ossi Janson som bor på Skytteväge­n i närheten.

– Jag var på väg till Ica och barnen bjöd in mig. Eftersom jag är pensionär har jag inte ont om tid. Jag gillar ungar, i alla fall i den här åldern – det är värre när de blir 15, säger hon och skrattar.

Utställnin­gen hade öppet vissa tider under måndag– onsdag förra veckan, och barnen var väldigt exalterade och stolta, berättar Rebecca Shane på förskolan Sjöfararen.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? SKULPTUR. Förskoleba­rnen har även skapat tavlor och fakta och quiz.
FOTO: TOMAS STARK SKULPTUR. Förskoleba­rnen har även skapat tavlor och fakta och quiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden