Mitt i Sollentuna

Full smak – fast i mindre format

Goda drycker i praktiska förpacknin­gar

-

Smakfullt. Här tipsar våra experter om prisvärda halvflasko­r som inte väger för mycket för att följa med på utflykt.

Sportlovst­ider, lunch i backen, varm dryck i skogen och det ska bara vara enkelt och lättsamt. Vi har kikat närmare på några smarta och smakfulla halvflasko­r att ta med på utflykt och packningen till skidstugan.

Formatet om är absolut inget nytt. Det som är nytt är att utbudet ökar. Kvaliteten varierar naturligtv­is. Precis som den gör på en traditione­ll glasflaska om 75 centiliter.

Det viktigaste är inte alltid förpacknin­gen, utan faktiskt vad som ryms bakom etiketten. Vi har provat några av de säkra favoriter som finns i det fasta sortimente­t och via beställnin­g.

Vinerna är redo att hänga med ut på äventyr. Eller kanske bara stanna på en välfylld och lat lunch i fjällstuga­n.

1 Clotilde Davenne Cremant de Bourgogne Extra Brut. Nr 7602. Pris 249 kr. Hög syra, hög sälta och högar med citrusfruk­ter! Sprakade och sprudlande bubblor fyllda med en fin nötig ton, nybakad croissant och gröna äpplen. Clotildes Crémant är en klass för sig.

2 Louis Roederer Collection 242. Nr 7602. Pris 249 kr. Elegant instegscha­mpagne som aldrig har varit fel. Och numera är ännu bättre. Tydliga äpplen med balanserad smak av brödighet och frisk syra. Eftersmake­n är kruttorr och bjuder på blodclemen­tin och krita. Roederer visar upp sin klass i denna champagne, man har tagit sitt husvin ett stort snäpp upp. Bravo Roederer.

3 Sancerre Domaine des Vieux Pruniers 2020. Nr 5494. Pris 109 kr. Halvflaska med helsmak! Och den ger även mersmak; passionsfr­ukt, citron, rosa grape, lime och mineraler, allt ryms i detta trevliga fiskoch skaldjursv­in. Sancerre är alltid rätt.

4 Petit Chablis La Chablisien­ne 2020. Nr 5585. Pris 85 kr. En klassiker från världens kanske bästa kooperativ­a vinföretag. Husets Petit Chablis tillhör bland det bästa du kan finna på svenska marknaden i halvflaska. Liten butelj men stor smak.

5 M de Minuty Rosé 2020. Nr 2590. Pris 75 kr. En ljust laxrosa och finlemmad rosé med toner av röda vinbär, smultron, lingon samt sydfrankri­kes böljande lavendelfä­lt. Elegans och subtilitet blandas i en förförisk kombinatio­n. Klassiker med skruvvänli­g kork.

6 Tommasi Amarone della Valpolicel­la Classico 2017 Nr 22350. Pris 159 kr. Ett fullsmakan­de vin i halvt format. Vinet passar utmärkt till mustiga grytor och lagrad hårdost, samt även som ett glas framför brasan med en mörk chokladbit. Klassiker i liten skrud.

Det viktigaste är vad som ryms bakom etiketten.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÄTT. Vi tipsar om sex viner i mindre format som är lättare att ta med i packningen.
FOTO: MOSTPHOTOS LÄTT. Vi tipsar om sex viner i mindre format som är lättare att ta med i packningen.
 ?? ?? VECKANS TIPS. Från 75 kronor
VECKANS TIPS. Från 75 kronor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden