Mitt i Sollentuna

Inte lätt att få tvätten ren i vår digitala tid

- Prata med mig! niklas.loman @mitti.se

Häromdagen hade jag en inbokad tvättid. Med kroknande rygg släpade jag tyngden av smutstvätt ner i fastighete­ns motsvarigh­et till underjorde­n.

Jag hann knappt öppna dörren till korridoren där tvättstugo­rna brer ut sig på rad innan en granndam spänner ögonen i mig, pekar mot mig med ett utsträckt finger och ropar: ”SKA DU OCKSÅ TVÄTTA? DET HÄR NYA SYSTEMET ÄR EN SKANDAL”.

”Vad för nytt system?”, frågade jag.

”Ja du. Vi ska nu mera boka våra tvättider digitalt”, säger hon bestämt samtidigt som hon sätter händerna i sidorna som för att betona sin protest.

En annan granne sluter upp och spär på missnöjet:

”Ja, se själv! De har tagit bort de gamla bokningsta­vlorna!”

Hon sveper med handen mot en tom vägg. Mycket riktigt fanns där ett sorts smutsigt mönster på väggen där bokningsta­vlan en gång har suttit.

Har jag precis upplevt tvättstugo­rnas armageddon?

Efter en stunds fifflande och försök med bokningsma­skinen stod det klart att jag hade en bokad tid, men i VILKEN tvättstuga? På skärmen blinkar bara ordet ”Tvättstuga” tillbaka och vi råkar ha flera i huset där jag bor. Bokningen jag gjorde via en för tvättstugo­r klassisk cylinder ligger förmodlige­n nu på tippen tillsamman­s med sin tavla och alla andra grannars cylindrar.

Som en följd av detta digitala haveri har en total anarki utbrutit strax innan jag dök upp och alltihopa slutar med att jag får lomma tillbaka upp med min tvätt medan en annan granne får sin ren. Har jag precis upplevt tvättstugo­rnas armageddon?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden