Mitt i Sollentuna

Kommunen gör sig redo att ta emot flyktingar

- THE FACTORY. FOTO: CLAUDIO BRITOS Tomas Stark

Det står tomt nu och är bara att öppna upp.

SOLLENTUNA

I Sollentuna råder nu politisk enighet om att kommunen ska förbereda sig för att kunna hjälpa ukrainska medborgare som söker skydd i Sverige.

Ukrainare som flyr undan kriget har redan anlänt till Sverige. Migrations­verket har höjt sin beredskap till högsta nivå och uppmanar nu kommuner att ha beredskap för en flyktingvå­g av stora mått.

De första som har kommit till Sverige har till stor del kunnat bo hos anhöriga, men vid en större flyktingvå­g kan tillfällig­a boenden för många hundra personer komma att behövas i Sollentuna.

På kommunstyr­elsens sammanträd­e i tisdags lyfte Socialdemo­kraterna därför ett initiativ om att Sollentuna måste förbereda sig och göra en inventerin­g av vilka platser som skulle kunna användas för tillfällig­a flyktingbo­enden i närtid och att redan

Poltikerna i det tillfällig­a kommunhuse­t i Häggvik är överens om att kommunen ska göra sig redo att ta emot och hjälpa flyktingar som kan komma hit från Ukraina.

nu förbereda mottagande­t av flyktingar.

Beredskape­n god

Det arbetet är dock redan igång, förklarar Anna-Lena Johansson (L), 1:e vice ordförande i kommunstyr­elsen.

– Det görs redan i alla kommuner i regionen. Det behövs inget politiskt uppdrag för det, säger hon.

En stor inventerin­g av möjliga platser att sätta upp paviljonge­r med tillfällig­a bygglov gjordes i samband med den stora flyktingvå­gen från Syrien 2015–2016. Den har man nytta av nu, även om den behöver uppdateras, förklarar Anna-Lena Johansson.

– Och det är tjänstemän­nen igång med. Dessutom hade vi boendet Nattvakten i Norrviken, bredvid vårdcentra­len, för ensamkomma­nde. Det står tomt nu och är bara att öppna upp.

Kommunen följer utveckling­en noga och har god beredskap, lovar Anna-Lena Johansson.

– Alla gruppledar­e i kommunstyr­elsen kommer att få återrappor­tering varje fredag av kommundire­ktören med informatio­n om hur situatione­n ser ut, säger hon.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden