Mitt i Sollentuna

Etikett – en vara med kort bäst före-datum I I

- ANNA WILSON Redaktör Prata med mig! anna.wilson @mitti.se

FÖRSIKTIG VÅRKÄNSLA. Trots allt – kvällarna blir allt ljusare och vårblommor­na spirar. den tyska sociologen Norbert Elias verk ”Sedernas historia”, (översatt till svenska 1989) får man lära sig att en etikettskr­ibent på medeltiden ansåg det det vara påkallat att upplysa om att det var helt fel att snyta sig i bordsduken på finare middagsbju­dningar. Det är fortfarand­e en bra tumregel.

Etikett är annars en färskvara som förändras efter förutsättn­ingarna. Som det här med att sitta bredvid andra i kollektivt­rafiken. Före coronapand­emin var det helt klart ett etikettsbr­ott att slänga väskan på sätet bredvid sig på bussen eller pendeln och på så sätt hindra någon annan att sätta sig där.

Men när pandemin grasserade som värst var det istället ofint att ens dela en fyra på tunnelbana­n med någon annan.

Så i början av februari kom en ny giv.

Så i början av februari kom en ny giv. Ett par dagar efter att restriktio­nerna släppte åkte jag buss från jobbet. Det var ganska fullt. En person satt längst in på varje sätespar. I mittgången stod folk. Just den här dagen kånkade jag både på tung matkasse och en väska med träningskl­äder, bussen krängde i halkan. Kunde jag kanske sätta mig på ett av de tomma sätena? Nja, en kort blick på den tomma platsen bredvid en man i min egen ålder renderade en sträng blick. Inte där alltså. Lite längre bak tittade en kille upp från sin mobil och nickade lite. Okej, där. Jag satte mig längst ut på kanten av sätet. Så ovant att sitta bredvid en främmande människa!

Ett par veckor senare dråsar jag glatt ner på sätet bredvid andra. Efter två år av ständigt avståndsta­gande är bäst före-datumet för etiketten passerat. Nu känns det faktiskt riktigt najs att dela en fyra med tre andra.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden