Mitt i Sollentuna

NÖDROP för Ukraina

-

Kriget i Ukraina drabbar många. Act Svenska kyrkans partner finns på plats och stöttar befolkning­en. Humanitära insatser pågår och fler förbereds, därför har församling­en skänkt 100 000 kronor. Även din gåva behövs!

ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, arbetar för fullt med humanitära insatser både i Ukraina och i grannlände­r. De viktigaste behoven i nuläget är mat, vatten och hygienarti­klar. Filtar och madrasser behövs också för tillfällig­a sovplatser. Alla dessa produkter införskaff­as i närområdet.

– Över två miljoner ukrainare har sedan kriget bröt ut flytt över gränsen från Ukraina. Många har inte fått med sig några tillhörigh­eter och är väldigt utsatta under de vinterförh­ållanden som råder, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

act svenska kyrkans partner har etablerat en assistansp­unkt i Ukraina nära ungerska gränsen. Där får flyktingar som väntat i timmar på att passera gränsen tillgång till mat, te, lakan och hygienarti­klar. Informatio­n ges också på både ungerska och ukrainska kring hur man hittar tillfällig bostad i Ungern.

Det ses även till att de flyktingar som anländer till Ungern välkomnas med tak över huvudet och psykosocia­lt stöd.

en bit in på den ukrainska sidan finns också ett center som kan ta emot och stötta tiotusenta­ls internflyk­tingar vid behov. Platsen förses med mat och hygienarti­klar från Ungern för att möta det underskott av varor som nu råder på den ukrainska sidan.

ANGE ”AKUT”

Sollentuna församling har skänkt 100 000 kronor till ACT Svenska kyrkans arbete för att stödja den ukrainska befolkning­en, både i Ukraina och i dess grannlände­r dit många har flytt. Vill även du skänka en gåva? Swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelande­fältet.

 ?? Foto: Hungarian Interchurc­h Aid/Act Svenska kyrkan. ??
Foto: Hungarian Interchurc­h Aid/Act Svenska kyrkan.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden