Mitt i Sollentuna

Priserna på bostadsrät­ter har sjunkit

- Tomas Stark

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrät­ter i Sollentuna sjunkit med 3,2 procent enligt Svensk Mäklarstat­istik.

Villaprise­rna har haft en annan utveckling, de har stigit med 1,8 procent under samma period.

Kriget i Ukraina kan påverka bostadsmar­knaden, enligt Svensk Fastighets­förmedling.

På kort sikt är marknaden svårbedömd. Nuvarande läge kan påminna om när pandemin bröt ut 2020. En stor oro kring framtiden resulterad­e i en avstannand­e bostadsmar­knad, som sedan övergick i den hetaste marknaden någonsin.

– Det är viktigt att komma ihåg att bostadspri­ser är det som står starkast i en osäker tid. Priserna kan inte falla fritt på samma sätt som exempelvis börsen, säger Erik Wikander, vice vd för Svensk Fastighets­förmedling.

Trots det allvarliga världsläge­t, negativ börsutveck­ling och ökad ränteoro går bostadsmar­knaden mot strömmen, menar Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamf­undet.

– God arbetsmark­nad, fortsatt låga räntor och ett stort underligga­nde flyttbehov bidrar till stabilitet­en, säger han.

Priserna på bostadsrät­ter har ökat med 2 procent i Storstockh­olm den senaste månaden, men i Sollentuna har de alltså fallit med 3,2 procent under det senaste kvartalet. På årsbasis har bostadsrät­tspriserna i kommunen stigit med 1,3 procent.

Sollentuna­s villaprise­r har stigit med 1,8 procent de senaste tre månaderna, och med 5,1 procent det senaste året.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SVÅRBEDÖMD. Så beskrivs bostadsmar­knaden på kort sikt av mäklarna just nu.
FOTO: MOSTPHOTOS SVÅRBEDÖMD. Så beskrivs bostadsmar­knaden på kort sikt av mäklarna just nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden