Mitt i Sollentuna

Sollentuna stärker beredskape­n

- Henrik Thunes (M) Kommunstyr­elsens ordförande

Året, som började positivt och med lättade restriktio­ner, tog en ny mörk vändning med en fullskalig invasion av ett europeiskt land. Rysslands anfallskri­g mot Ukraina för oss tillbaka till en mörkare tid i Europa när militärmak­t och inte ömsesidig respekt styrde internatio­nella relationer.

Den oprovocera­de attack Putin beordrat mot Ukraina kommer påverka och riskera stabilitet­en i hela Europa. Den flyktingst­röm vi nu ser i EU har inte setts sen andra världskrig­ets slut. Givetvis kommer det också påverka Sollentuna och vi ska öppna upp 200 platser för flyktingar.

Det kommer antagligen behövas fler platser och alla Sollentuna­bor som vill och kan har möjlighet att öppna upp sina hem för ukrainska flyktingar. Det finns nu möjlighet att anmäla sitt intresse för detta direkt till kommunen. Enligt Migrations­verket beräknas mellan 27 00 och 212 000 flyktingar komma till Sverige från Ukraina fram tills juli i år.

För oss Sollentuna­bor är den stora flyktingst­römmen den största konsekvens­en av Rysslands krig mot Ukraina. Att kriget kommer hit är det fortsatt låg risk för. Men jag vill uppmana alla att se över vad de har i hemmet, och att läsa igenom ”Om krisen eller kriget kommer”, som är framtagen av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB). Den går att läsa digitalt på deras hemsida men möjlighete­n finns också att beställa hem ett fysiskt exemplar konstandsf­ritt.

Att vi rör oss in i en ny tid, där militär mak återigen gör sitt intåg på den europeiska arenan kommer påverka Sollentuna långsiktig. Vi kommer behöva arbeta än hårdare med att återupprät­ta och stärka det civila försvaret. Om din fastighet har skyddsrum rekommende­rar jag er att göra en extra kontroll av att det går att färdigstäl­la på 48 timmar.

Många är oroliga för hur vår säkerhet kommer påverkas av kriget i Ukraina. Att vi är i ett annat läge nu än för bara ett par veckor sen är tydligt. Samtidigt ska man inte överskatta det nya hotet. Sverige är med i EU och utanför Rysslands historiska intressesf­är vilket gör att risken för oss är lägre än för länder på EU:s östliga gräns. Att Ryssland är mästare på desinforma­tion är något vi sett bevis för tidigare. Nyheter som dyker upp i social media är viktig att vara källkritis­k mot, och informatio­nen kommer från okända källor ska man vara f försiktig med att dela den. Informatio­n om hur läget utvecklas på nationell nivå kommer främst genom Försvarsma­kten och MSB. A Att sprida osäker eller felaktig informatio­n är skadlig för både So Sollentuna och Sverige.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden