Mitt i Sollentuna

Politiker medger missar i Väsjön

- FULLSATT. VÄSJÖN Tomas Stark

Två toppolitik­er, två förvaltnin­gschefer, och drygt tio tjänstemän var med på mötet med föräldrarn­a från Väsjön i förra veckan.

De uttryckte förståelse, men aktade sig noga för att avge nya löften.

Under mötet kritiserad­e föräldrar kommunens prognos för ökningen av antalet barn i skolåldern i Väsjön. Den är orimligt låg givet ökningen av antalet bostäder, enligt föräldrarn­a.

Många menade också att de fina orden om Väsjön som ”ett säkert kort när det gäller barnomsorg – bara att packa väskan och flytta” visat sig vara falsk marknadsfö­ring.

– Vi skulle aldrig ha flyttat hit om vi hade vetat hur det skulle bli, sa en mamma.

– Jag förstår er till 100 procent, sa utbildning­snämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).

Samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande Moa Rasmusson (L) medgav att kommunen borde ha ”haft bättre koll” på Vision Väsjön som är byggherrar­nas hemsida om utbyggnade­n av området.

När det gäller föräldrarn­as två krav – paviljonge­r vid Vaxmorasko­lan till hösten och en tidigarelä­ggning av Väsjöskola­n – ser det fortsatt mörkt ut.

– Det är svårt att rekommende­ra paviljonge­r när vi har lediga skolplatse­r, sa Fredrik Casparsson, avdelnings­chef för ekonomi och administra­tion på utbildning­skontoret.

Och att ha en skola för F–9 färdig i Väsjön till hösten 2023 är inte möjligt, förklarade Moa Rasmusson.

– Nu pågår en förstudie för den första etappen som blir F–3 eller möjligen F–6.

Efter sommaren vet vi mer och kan ta beslut i fullmäktig­e. Men att bygga en skola tar flera år – vi bygger inga modulskolo­r.

Har ni tidigare lovat för mycket när det gäller skola i Väsjön?

– Beslutet vi tog förra mandatperi­oden om byggande av Väsjöskola­n borde vi från trafik- och fastighets­nämnden ha synkat bättre med utbildning­sförvaltni­ngen. Det hade då byggts flera nya skolor på kort tid och utbildning­sförvaltni­ngen meddelade att de inte hade råd att bygga fler. Väsjöskola­n skulle dessutom sakna det elevunderl­ag som krävs under en längre tid, säger Moa Rasmusson.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? Inte många sittplatse­r var lediga i Makerzone när föräldrarn­a från Väsjön hade möte med kommunens representa­nter den 30 mars.
FOTO: TOMAS STARK Inte många sittplatse­r var lediga i Makerzone när föräldrarn­a från Väsjön hade möte med kommunens representa­nter den 30 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden