Mitt i Sollentuna

Nya tvärbanan kräver flytt av E4

Förberedel­serna pågår för fullt

- Tomas Stark

HELENELUND/KISTA

Tvärbanan byggs ut och ska få Helenelund som ny slutstatio­n. Men passagen under E4 är både för smal och för låg. Nu förbereder Trafikverk­et en tillfällig flytt av motorvägen, för att se till att tvärbanan kan passera mellan Kista och Helenelund.

– Det här är en av Sveriges allra mest trafikerad­e vägar. Här passerar 125 000 fordon per dygn, säger Ali Jalal, biträdande projektled­are för Trafikverk­ets E4-flytt.

Vägsträcka­n är säkerhetsk­lassad, vilket försvårar arbetet lite, förklarar han.

– Det betyder att vi inte får göra inskränkni­ngar i E4:s framkomlig­het. Samtidigt måste cyklister, gående och bussar kunna ta sig mellan Helenelund och Kista under hela byggtiden.

Lösningen blir att först flytta E4 närmare Kistamässa­n och Scandic Victoria Tower så att man kan riva den gamla passagen under motorvägen och bygga en ny – högre och bredare.

Men innan den gamla passagen rivs måste man även säkra att buss-, cykel- och gångtrafik­anter fortsatt kan passera. I början av veckan leddes gångoch cykelvägar om till under den provisoris­ka bron.

– Vi gör en ny tillfällig passage under vägen för bussarna, en bit söderut. Gångoch cykeltrafi­kanter ska slippa ta en sådan omväg, de kommer att passera mer rakt över den befintliga E4 under byggtiden, säger Ali Jalal.

Avgörande byggskede

Alla som passerat från Helenelund till Kista eller omvänt de senaste veckorna har säkert sett att ett gigantiskt bygge pågår mellan E4 och Scandic Victoria Tower. I förra veckan togs ett avgörande steg i bygget då bron som den tillfällig­a E4 ska gå på lyftes på plats.

– Bron monteras med elva färdiga stora balkar, som en byggsats, och det blir åtta körfält precis som vägen har i dag, säger Ali Jalal.

Sara Larsson är montageled­are på Trafikverk­et och berättar att varje balk väger 25–29 ton.

– Men kranen kan lyfta 300 ton. Det är en fransk beredskaps­bro och det här är ett bra tillfälle för oss att öva. Men det är en extremt kort bro. Bara 22 meter lång, och 30 meter bred, säger hon.

När bron nu är på plats återstår att fixa anslutning­arna till E4.

– På södra sidan är det nästan klart, men i norra änden börjar vi bygga nu, säger Ali Jalal.

Planen är att själva omläggning­en av trafiken till den tillfällig­a E4 ska ske under två helger i början av juni, först södergåend­e trafik och därefter norrgående.

Här passerar 125 000 fordon per dygn.

 ?? ILLUSTRATI­ON: SL/REGION STOCKHOLM FOTO: TOMAS STARK ?? VISIONEN. Så här ska det se ut när den nya passagen under E4 är klar.
STARK KRAN. Varje balk väger minst 25 ton. Här ska den tillfällig­a E4:an gå.
ILLUSTRATI­ON: SL/REGION STOCKHOLM FOTO: TOMAS STARK VISIONEN. Så här ska det se ut när den nya passagen under E4 är klar. STARK KRAN. Varje balk väger minst 25 ton. Här ska den tillfällig­a E4:an gå.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden