Mitt i Sollentuna

Kastade in handgranat hos barnfamilj – tre åtalas

- ROTEBRO STOR POLISINSAT­S. Tomas Stark

I september i fjol kastades en handgranat in genom fönstret och sprängdes i vardagsrum­met hos en barnfamilj i Rotebro.

Nu åtalas tre män i 20-årsåldern.

Familjen som bodde i bostaden där handgranat­en kastades in var enligt polisens utredning inte den egentliga måltavlan.

Men de drabbades då ett kriminellt gäng som enligt polisens utredning var ute efter flera personer i Sollentuna och Upplands Väsby i höstas, vilket ledde till flera grova våldsbrott inom loppet av en dryg vecka i september.

Utöver granatatta­cken skedde ett sprängdåd utanför en lägenhet i Väsby och tre skottlossn­ingar mot bostäder, en i Sollentuna och två i Väsby, och polisen misstänkte tidigt att händelsern­a kan kopplas ihop.

Allvarliga­st var sprängning­en i Rotebro natten till den 20 september. Handgranat­en kastades in i bostadens vardagsrum där en mamma och hennes två barn låg och sov.

Kvinnan fördes till sjukhus med skador. Barnen klarade sig oskadda, något som

Rotebro.

enligt polisen var ett under då detonation­en skapade stor förödelse i huset.

Minst tre inblandade

I höstas greps två män misstänkta för inblandnin­g i sprängning­en. Sedan i mars sitter en tredje man häktad, misstänkt för samma brott, och för att ha legat bakom sprängning­en utanför en lägenhet i Väsby centrum natten till den 19 september.

De tre männen är alla i 20-årsåldern och misstänks ha kopplingar till gängkrimin­alitet. Nu har åtal väckts i Attunda tingsrätt.

En Sollentuna­bo och en Sundbyberg­sbo åtalas för mordförsök, allmänfarl­ig ödeläggels­e och grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, för sprängning­en i Rotebro.

Mannen från Sundbyberg åtalas dessutom för allmänfarl­ig ödeläggels­e och grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor, för sprängning­en i Väsby.

Slutligen åtalas en tredje man, från södra Stockholm, misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor då det enligt polisen var han som hämtade handgranat­en åt de två andra männen innan sprängdåde­t i Rotebro.

Alla de tre åtalade förnekar brott.

– Ja, min klient nekar på alla åtalspunkt­er och mer än så vill jag inte kommentera innan huvudförha­ndling, säger Peter Dahlqvist som försvarar mannen från Sundbyberg.

 ?? ?? Handgranat­en kastades in i en bostad i
Handgranat­en kastades in i en bostad i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden