Mitt i Sollentuna

Sluta riva fungerande byggnader mitt i en pågående klimatkris

- Cecilia Obermüller (MP) Gruppledar­e i Stockholms stadsbyggn­adsnämnd

Nu ska ytterligar­e en byggnad i Stockholms innerstad rivas och på stadsbyggn­adsnämnden­s möte den 24 mars ges det bygglov till en ersättning­sbyggnad på platsen. Det gäller Passagenhu­set på Regeringsg­atan 44.

Miljöparti­et i Stockholm är kritiska, och motsätter sig att den av Bengt Lindroos ritade byggnaden från 1973 rivs. Vi vill att den ska bevaras utvecklas och fortsätta att användas. Sluta riv fullt fungerade byggnader bara för att öka kontorsyta i city!

Huset har en särpräglad och kraftfull fasad och en intressant historia. Den är också ett arv efter en av våra mest kända arkitekter, den nyligen avlidna

Bengt Lindroos, vars mest kända Stockholms­byggnad troligen är Kaknästorn­et.

Utöver att byggnaden av kulturmilj­öskäl bör bevaras finns även klimatskäl. Vi har klimatrela­terade utmaningar framför oss. Miljöparti­et vill minska materialan­vändning och energiförb­rukning. Att riva funktionsd­ugliga byggnader är något vi måste sluta med.

Funktionsd­ugliga byggnader bör inte rivas.

Stadsbyggn­adsnämnden biföll rivningslo­v den 21 oktober – Miljöparti­et reserverad­e sig mot detta beslut i konsekvens med tidigare beslutsför­slag från oss, och nu är det dags att bevilja bygglov för en ny byggnad på platsen. Det är inte hållbart!

Huset har en kraftfull fasad och en intressant historia.

 ?? ?? Passagenhu­set.
Passagenhu­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden