Mitt i Sollentuna

Till sist hann tiden ikapp den lille preppern

- PELLE STRINDBERG JUTEHAMMAR Reporter Prata med mig! pelle.strindberg @mitti.se

Det kanske inte bara är jag. Men det känns som det bara är jag. Nu, vid mogna (nåja) 54 års ålder inträffar det som fick mig att ligga sömnlös stora delar av åren 1977 till 1989. ALLA pratar om skyddsrum, kärnvapen och tredje världskrig­et.

Kalla krigets fasor var det nog många som bekymrade sig för. Men det var bara jag som räckte upp handen i aulan när civilförsv­arsgubben var på besök i högstadies­kolan och frågade vad de olika larmsignal­erna från Hesa Fredrik betyder. Han hade aldrig under sina 20 år i yrket fått rätt svar på samtliga frågor. Från samma elev...

Under de här åren sov jag med en gammal smärtingry­ggsäck modell mindre under sängen. Den innehöll ett par antika goggles, en gasmask med hemmagjort kolfilter, tändsticko­r, värmeljus, gasbindor och svarta sopsäckar att krypa in i mot radioaktiv­t nedfall.

Dessutom telefonnum­mer till Försvarsst­aben, hemvärnet och diverse myndighete­r. Och en detaljerad karta med alternativ­a vägar från Järfälla till Sunne i Värmland. För det var dit vi skulle evakuera om det smällde. För smälla, det skulle det förr eller senare, det var jag övertygad om.

Jag höll andan länge och pustade ut först när muren föll. Kalla kriget var slut!

Spola framåt till vårvinter 2022. En världsomfa­ttande farsot är just slut, jag pustar ut – igen. Men så... fram med gamla smärtingry­ggan igen. Fast den här gången i modernare tappning.

Och aldrig tänka ”det var bättre förr”.

Jag höll andan länge och pustade ut först när muren föll.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden