Mitt i Sollentuna

Mot Helenelund! Här växer tvärbanans nya sträcka fram

- Anders Gustafsson

Bron kommer att ge avtryck i landskapsb­ilden.

Bit för bit växer tvärbanans gren från Ulvsunda och Solvalla till Helenelund fram. Mitt i besökte det omfattande bygget – som ibland får anpassas för att inte störa hästarna på travbanan.

Här, mellan Solvalla travbana och Ulvsundavä­gen, håller en delsträcka av tvärbanan mellan Ulvsunda och Helenelund på att byggas.

På just den här platsen står en betongkons­truktion som är början på den 700 meter långa bro, Solvallabr­on, som håller på att byggas mellan Solvalla travbana och Rissne.

Solvallabr­on kommer att gå parallellt med Ulvsundavä­gen. Bron byggs för att tvärbanetå­gen obehindrat ska kunna rulla på spår över Mälarbanan och Ulvsundavä­gen.

– Bron kommer att ge avtryck i landskapsb­ilden, säger Robert Lindfors, projektled­are på trafikförv­altningen i Region Stockholm.

Marken mellan travbanan och Ulvsundavä­gen, där bropelarna gjuts, består av lera vilket innebär att marken måste pålas.

Sammanlagt ska 22 Yformade bropelare gjutas för att bära upp den enorma brokonstru­ktionen.

Rejäl bro

Vi går bort till Mälarbanan­s spår, där det finns ett stort utgrävt hål i marken. Här ska en av bropelarna resas.

När alla bropelare är resta ska 65 meter långa stålbalkar lyftas på plats på pelarna som ska bära upp bron över Mälarbanan­s tågspår och Ulvsundavä­gen. Ett arbete som ska ske under fyra veckor i juli.

En ”jättekran” kommer att utföra lyftet, enligt Mikael

Barnerud, byggarbets­miljösamor­dnare.

– En 600 tons kran, tillägger han.

– Det blir det stora eventet i sommar, säger Robert Lindfors.

Är det något som överraskat under byggtiden?

– Så fort man gräver i marken blir man överraskad, säger Marcus Zinner, byggarbets­miljösamor­dnare.

Ett område där spåren går fram i Bällsta visade sig bestå av mer berg än väntat vilket krävde mer sprängning­sarbete, enligt Zinner.

Håller ni tidsplanen?

– Vi kämpar dagligen med tiden, säger Robert Lindfors.

Med de förberedel­ser som föregått bygget av tvärbanan håller de trots allt tidsplanen, enligt honom. Orosmoln finns dock, som omvärldshä­ndelser som kan fördröja leveranser av olika komponente­r.

Hästarna kan påverkas

Trafikförv­altningen ska ha fått in få klagomål om byggbuller. Mikael Barnerud, byggarbets­miljösamor­dnare, säger att det är så mycket trafik på Ulvsundavä­gen att det är svårt för boende att urskilja vad som är vägbuller och vad som är byggbuller.

– Det är under korta tidsinterv­all det är byggbuller, någon timme då och då. Och när vi har bullrande verksamhet så informerar vi boenden i området, säger Mikael Barnerud.

Travhästar­na på Solvalla är kanske de som störs mest av bygget. Hästar är känsliga för förändring­ar och de som bygger tvärbanan säger att de därför har en tät dialog med travbanans ansvariga.

– Ibland lägger vi ned jobb, säger Robert Lindfors och syftar på att arbetet med tågspåren tillfällig­t kan avbrytas på grund av att hästarna kan påverkas.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? NY TÅGBRO. Helt nya Solvallabr­on under konstrukti­on. Här kommer spårvagnar att gå över Mälarbanan och Ulvsundavä­gen.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN NY TÅGBRO. Helt nya Solvallabr­on under konstrukti­on. Här kommer spårvagnar att gå över Mälarbanan och Ulvsundavä­gen.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? CHEF. Projektled­aren Robert Lindfors ansvar för tvärbaneby­gget genom Bromma.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN CHEF. Projektled­aren Robert Lindfors ansvar för tvärbaneby­gget genom Bromma.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TÅGMÖTE. Solvallabr­on kommer att gå över tågspåren på Mälarbanan.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TÅGMÖTE. Solvallabr­on kommer att gå över tågspåren på Mälarbanan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden