Mitt i Sollentuna

Sollentuna­s ekonomi är urstark

-

I arbetet med årsredovis­ningen för 2021 konstatera­s att Sollentuna gick ut ur 2021 med en stark ekonomi och goda resultat. Vi stängde böckerna med ett resultat på 6,5 procent, hög soliditet och de lån vi haft är amorterade vilket gör oss till en av Sveriges få skuldfria kommuner. Sollentuna­bor arbetar hårt och gör rätt för sig. Skattepeng­ar ska hanteras varsamt och där de gör mest nytta.

Sollentuna­s trygghetsa­rbete fortsätter att växla upp. Sollentuna kommun och våra bolag inledde det operativa arbetet med att öka tryggheten under 2021. Vi fortsätter arbetet med att det senast år 2030 inte ska finnas utsatta områden i Sollentuna.

Trygghetsi­nsatserna blev fler under 2021 och riktades i första hand till våra prioritera­de områden Tureberg och Edsberg. Patrullera­nde ordningsva­kter, fler trygghetsk­ameror och utökad belysning är några exempel. 2021 färdigstäl­ldes 499 nya bostäder vilket är en fullt rimlig ambitionsn­ivå för bostadsbyg­gande i Sveriges till ytan sjunde minsta kommun. Sollentuna­s natursköna karaktär ska inte påverkas av en alltför snabb och expansiv nybyggnati­on.

Vårt rika friluftsli­v uppmärksam­mades i Naturvårds­verkets rankning där Sollentuna utsågs till länets bästa friluftsko­mmun. Att Sollentuna­bor har nära till naturen har visat sig extra viktigt under pandemin när många arbetade hemifrån. Sollentuna­s fyra naturreser­vat är bra för rekreation och har varit oaser för rörelse och aktivitet under pandemin.

I Sollentuna­s skolor fortsätter eleverna prestera starka resultat. Många når kunskapsmå­len och meritvärde­na blir högre. Nio av tio elever är behöriga till gymnasiet efter genomgånge­n grundskola. Sollentuna ligger på sjunde plats i riket både avseende meritvärde efter avslutad grundskole­utbildning och betygspoän­gen efter avslutad gymnasieut­bildning.

Sollentuna­s folkmängd ökade med 1 118 personer och den kategori som vi växer mest med är gruppen i åldern

30-39 år. Den genomsnitt­lige Sollentuna­bon är något yngre än genomsnitt­ssvensken. Jag välkomnar att många unga vuxna väljer att flytta till Sollentuna. Det bådar gott för en framtidsko­mmun placerad mitt i möjlighete­rna!

Kommunstyr­elsens ordförande

 ?? ?? Henrik Thunes (M)
Henrik Thunes (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden