Mitt i Sollentuna

Sollentuna vann tvist mot Stockholm

Flera kommuner stämde huvudstade­n

- Viktor Runsten Tomas Stark SOLEY AKSÖZ LITHBORN (M). HADE RÄTT.

Tusentals elever i länet går i skolan i en annan kommun än där de bor. När Stockholms stad började betala lägre skolpeng till grannkommu­ner, samtidigt som de själva krävde mer, blev det bråk. Sex kommuner, däribland Sollentuna, stämde staden – och vann.

Grannfejde­n inleddes hösten 2020 när Stockholms stad, som har den högsta skolpengen i länet, slutade betala ut nivån på sin skolpeng när en elev som bor i Stockholm började i en skola i en annan kommun. I stället betalade staden bara vad grannkommu­nen själv har i skolpeng.

Hösten 2021 började de även kräva kommunerna på en högre skolpeng, som matchande deras egna, för kommunerna­s barn som pluggar i Stockholm.

Det innebar en ekonomisk smäll för grannkommu­nerna med en högre utgift och en lägre inkomst. I en tidigare artikel i Mitt i uttryckte Stockholms skolborgar­råd, Isabel Smedberg-Palmqvist (L), att systemet missgynnat Stockholm ekonomiskt.

– Det handlar om miljontals kronor. Som skolborgar­råd och ansvarig för stockholma­rnas skattepeng­ar så tycker jag att det är helt orimligt, sa hon då.

Berör 3 300 elever

Men Stockholms ändring fick sex kommuner att stämma staden för att få tillbaka mellanskil­lnaden. Sollentuna, Tyresö, Nacka, Haninge, Sundbyberg och Solna tog det till Stockholms tingsrätt, där de gick segrande ur tvisten.

Totalt går runt 1 200 Stockholms­elever i andra kommuners skolor och cirka 2 100 elever från andra kommuner går i Stockholms kommunala skolor.

– Jag är glad att vi tog strid, och att vi vann givetvis. Det är sorgligt att vi ska behöva ta till sådana här åtgärder, men rätt ska vara rätt, säger Soley Aksöz Lithborn (M), utbildning­snämndens ordförande i Sollentuna.

Isabel Smedberg-Palmqvist har tidigare sagt att Stockholms skattebeta­lare blir lidande i det här systemet. Hur tänker du kring hennes kommentar?

– Det stämmer inte. Det man får in ska man också kunna betala ut. Det kan inte vara två prislistor bara för att Stockholm är Stockholm.

Det kan inte vara två prislistor.

 ?? FOTO: ERJA LEMPINEN FOTO: MOSTPHOTOS ?? Utbildning­snämndens ordförande i Sollentuna.
Stockholms stad ansåg att upplägget missgynnad­e dem. Men tingsrätte­n menade att grannkommu­nerna hade rätt i sina yrkanden och tvingar staden att betala.
FOTO: ERJA LEMPINEN FOTO: MOSTPHOTOS Utbildning­snämndens ordförande i Sollentuna. Stockholms stad ansåg att upplägget missgynnad­e dem. Men tingsrätte­n menade att grannkommu­nerna hade rätt i sina yrkanden och tvingar staden att betala.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden