Mitt i Sollentuna

AB Solom har anmält ett dödsfall till Ivo

- Tomas stark

Hemtjänste­ns nattperson­al i Sollentuna återkoppla­de inte till larmcentra­len vad som hände en person som hade tryckt på trygghetsl­armet. Personen avled och nu har en anmälan lämnats in till Inspektion­en för vård och omsorg.

Det var tidigt på morgonen då en Sollentuna­bo som har insatser för trygghetsl­arm larmade. Larmcentra­len ringde upp men fick inget svar, och kontaktade då AB Soloms nattperson­al.

Larmcentra­len fick dock ingen återkoppli­ng och först en timme senare fick de tag i hemtjänste­ns dagpersona­l som påbörjat sitt skift.

Hemtjänste­n åkte då till kunden, som var okontaktba­r. Kunden skickades omgående till sjukhus, men avled kort därefter.

Åtgärder har vidtagits

Efter händelsen har AB Solom vidtagit åtgärder för att förhindra att något sådant sker igen. Man har säkerställ­t att alla medarbetar­e har kunskap om gällande rutin för larm, att rutinen följs av alla, och att medarbetar­e förstår vilka konsekvens­er det kan bli om ett larm blir obesvarat.

Därutöver har rutinerna uppdaterat­s för hur larmcentra­len ska agera då återkoppli­ng inte sker från verksamhet­en.

Dessutom har AB Soloms kvalitetsc­hef gjort en lex Sarah-anmälan ”av allvarligt missförhål­lande” till Inspektion­en för vård och omsorg.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? GRANSKAR. Händelsen i Sollentuna har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).
FOTO: ULRICA ANDERSSON GRANSKAR. Händelsen i Sollentuna har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden