Mitt i Sollentuna

Kommunen har mätt fel skolväg i Väsjön

- Tomas Stark 070-6025483 tomas.stark@mitti.se MISSNÖJE.

Nyligen berättade Mitt i att föräldrar till drygt 20 barn i Väsjön är milt sagt missnöjda med sina barns placering på Rösjöskola­n till hösten. Nu visar det sig att utbildning­skontoret mätte skolvägen fel för flera av barnen.

– De har mätt rakt över en skidbacke och för några barn har de mätt en väg som inte finns, säger Karolina Nilvang, en av de engagerade föräldrarn­a.

De är besvikna över att bygget av Väsjöskola­n ännu inte ens har påbörjats, trots löften, och på placeringe­n i förskolekl­ass på Rösjöskola­n i Edsberg då den bland annat innebär logistiska svårighete­r för många i Väsjön.

Skolväg ska mätas på nytt Den 30 mars hade föräldrarn­a ett möte med ansvariga tjänstemän och politiker. De hade en lång lista med kritik och nu har de fått skriftligt svar på sina synpunkter och frågor.

I svaret medger utbildning­skontoret att ”två gångvägar felaktigt har använts för att mäta avstånd till skolor”. Den ena vägen finns inte ännu och den andra är inte framkomlig året om.

Man ska nu göra nya mätningar av den så kallade relativa närheten till skolan. Det kan leda till att några av de barn som har placerats på Rösjöskola­n faktiskt har rätt att gå på Vaxmorasko­lan enligt närhetspri­ncipen.

I så fall kommer det inte att påverka dem som redan fått ett positivt beslut om placering i Vaxmorasko­lan, meddelar kommunen.

Det räcker inte, anser föräldrarn­a.

– Vi tycker att kommunen som har gjort fel bör se över möjlighete­n att lösa det med paviljonge­r i väntan på att Väsjöskola­n står klar. Så har de gjort i Ullna i Täby och i andra kommuner. Det är något som Sollentuna också har förutsättn­ingar att göra, säger Karolina Nilvang.

För några barn har de mätt en väg som inte finns.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Barnen i Väsjön har placerats på Rösjöskola­n, helt mot de önskemål de angav i skolvalet.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Barnen i Väsjön har placerats på Rösjöskola­n, helt mot de önskemål de angav i skolvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden