Mitt i Sollentuna

Väntade på cancerbesk­ed i sju veckor

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

När Jenny Bicho upptäckte en knöl i bröstet tog det nästan två månader innan hon fick komma på mammografi.

– En lång tid att leva i ovisshet, säger hon.

En dag i februari kände Svedmyrabo­n Jenny Bicho, 50, en knöl i vänster bröst när hon stod i duschen. Hon fick snabbt en tid hos sin husläkare.

Knölen var stor som en ärta. Men det fanns ingen anledning till oro, enligt läkaren, som dock skrev en remiss till Bröstcentr­um vid Södersjukh­uset för mammografi.

Kö på grund av pandemin Det skulle ta en vecka. Men ingen kallelse kom. Jenny Bicho ringde Bröstcentr­um.

– De sa att det bara är bröstbölde­r som röntgas akut och att läkarna på vårdcentra­lerna ”inte har en aning om vår situation”, berättar hon.

Väntetiden är normalt två veckor, men på grund av pandemin var den nu sju veckor.

– Sju veckor är en lång tid att leva i ovisshet. Man är orolig, men vill samtidigt inte oroa andra, framför allt inte sina barn, säger Jenny Bicho.

Ska gå undan

Enligt det som kallas standardis­erat vårdförlop­p, SVF, ska det ta högst 28 dagar från ”välgrundad misstanke” om cancer till behandling.

Karin Leifland, överläkare vid Regionalt cancercent­rum, förklarar att om läkaren på vårdcentra­len misstänker cancer så är det en välgrundad misstanke. Då ska ”SVF” anges på remissen.

– Men om läkaren anser att knölen troligen är ofarlig kan det ta längre tid, säger Karin Leifland.

I början av april gjorde så Jenny Bicho sin mammografi och fick i samma veva träffa en läkare. Det visade sig att hon hade flera cystor, men att de var ofarliga.

– Det var en stor lättnad, förstås, säger hon.

– Men det skapar mycket oro när det är ett glapp mellan husläkaren och mammografi­n. Och skulle det ha varit cancer kan det ju handla om liv eller död.

Jobbar extra Bröstcentr­um har utökat öppettider­na och arbetar extra på lördagar för att komma ikapp, och nu är det fem veckors väntetid för utredning med remiss.

Karin Leifland menar att även fem veckor är en lång tid.

– Det gäller att läkaren på vårdcentra­len är tydlig, och talar om att mammografi­n görs för säkerhets skull såna här gånger, säger hon.

Sju veckor är en lång tid att leva i ovisshet.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? FRISK. Jenny Bicho kan andas ut efter att ha väntat i sju veckor på mammografi.
FOTO: EIRA DESAX FRISK. Jenny Bicho kan andas ut efter att ha väntat i sju veckor på mammografi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden