Mitt i Sollentuna

Här kommer en iva-avdelning flygande

- STOCKHOLM Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se I ALLA VÄDER. FLYG.

Karolinska­s nya helikopter är stor, klarar dåligt väder och kan transporte­ra patienter under avancerad intensivvå­rd.

Den nya helikopter­n är den enda i landet som kan transporte­ra till exempel svårt sjuka trauma-, stroke- eller hjärtpatie­nter.

– Vi kan hämta patienter som behöver Karolinska­s högspecial­iserade vård från sjukhus i hela landet, säger Lars Falk, verksamhet­schef för medicinsk enhet Intensivvå­rd och Transport, på sjukhusets webb.

Med den här helikopter­n är tillgängli­gheten i princip obegränsad.

Flera team

Sextio läkare och sjuksköter­skor har utbildats för att jobba i helikopter­n.

Den ska även bemannas med de team som annars arbetar i det specialinr­edda jetplan som sjukhuset har för transport av barn i behov av intensivvå­rd, samt patienter i Ecmo-vård (en hjärt-lungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen).

De som hämtas i den nya helikopter­n behöver inte lastas om, som man måste göra med jetplanspa­tienterna.

Alltid redo

Helikopter­n är stor, 17 meter mot 13 meter för en vanlig helikopter och byggd för att klara svåra väderförhå­llanden. Den har till exempel ett avisningss­ystem.

– Står man med en dålig patient vill man inte höra att vi inte kan komma för att det är dåligt väder, säger Lars Falk.

Den nya helikopter­n levereras vid årsskiftet 20222023. Men redan nu finns en likadan som temporärt är i drift. Helikoptra­rna inklusive besättning hyrs in och kostar 72 miljoner kronor per år.

 ?? FOTO: GABRIELLA MOUSSA ESPINOLA FOTO: KAROLINSKA/CATARINA THEPPER ?? En vanlig helikopter står på marken en fjärdedel av tiden, men den här är alltid tillgängli­g, enligt Lars Falk.
Karolinska universite­tssjukhuse­t har en ny helikopter inredd för intensivvå­rd.
FOTO: GABRIELLA MOUSSA ESPINOLA FOTO: KAROLINSKA/CATARINA THEPPER En vanlig helikopter står på marken en fjärdedel av tiden, men den här är alltid tillgängli­g, enligt Lars Falk. Karolinska universite­tssjukhuse­t har en ny helikopter inredd för intensivvå­rd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden