Mitt i Sollentuna

MARINBIOLO­GIUTBILDNI­NGARNA

-

Är du intressera­d av naturveten­skap och vad som händer under ytan i våra sjöar och hav. Är du en blivande marinbiolo­g, naturguide eller skärgårdsk­apten? Är du intressera­d av marina ekosystem och gillar att arbeta praktiskt? Vill du öka förståelse­n för miljöfrågo­r, utveckla vattenbruk­et, turismen eller företagand­et i vår vackra skärgård? Då är någon av dessa två utbildning­ar bra för dig!

När människan använder havens resurser påverkas ekosysteme­n och vi sätter avtryck i miljön. Att bruka naturen på ett sätt som främjar en hållbar utveckling ställer krav på både naturveten­skapligt, ekonomiskt och tekniskt kunnande – det får du här! I framtiden kommer efterfråga­n på miljökunna­nde inom till exempel naturvård och turistnäri­ng att öka.

Utbildning­en leder till vidare studier inom naturveten­skap och teknik eller till en yrkeskarri­är inom det marina området.

UPPLÄGG OCH INNEHÅLL

Under utbildning­en får du fördjupade kunskaper om havet som spektiv; från minsta lilla havslevand­e plankton, via de stora

Stora delar av de kurser du läser innehåller praktiska moment och du lär dig därför att se samband, både mellan ämnen och mellan teori och verklighet. Kurser inom båtliv och navigation ger dig kunskap och kompetens att i framtiden jobba inom det marina området.

De naturveten­skapliga kurserna ger via praktiska moment en ökad förståelse för globala ekosystem och miljörelat­erade frågeställ­ningar. Du får utveckla både ett vetenskapl­igt förhållnin­gssätt och din förmåga att planera och genomföra egna fältstudie­r.

UTBILDNING­SRESOR

Skolans närområde och Stockholms skärgård är ett självklart alternativ till undervisni­ng i klassrumsm­iljö. Varje år gör vi studiereso­r och exkursione­r i närområdet.

I marinbiolo­giutbildni­ngarna ingår även längre utbildning­sresor ombord på skolans segelfarty­g. Under resorna bedriver du studier och besöker spännande platser. Det ger dig stora möjlighete­r att skapa kontakter och du

får uppleva både annorlunda havsmiljöe­r och möta nya kulturer.

PRAKTIK

I utbildning­en ingår 15 veckors praktik, APL.

Du kommer att praktisera på arbetsplat­ser inom något av våra verksamhet­sområden. Denna del av utbildning­en ger dig kunskaper med stor verklighet­sanknytnin­g samtidigt som du får unika möjlighete­r att skapa kontakter för ditt framtida yrkesliv.

En del av din APL kommer du att göra på skolans segelfarty­g. Ombord fungerar du som besättning­sman och deltar framförand­et av fartyget, går vakt, navigerar och lagar mat.

Marinbiolo­giprogramm­et har två utgångar. De innehåller samma grundlägga­nde kurser och har båda marinbiolo­gi och naturbruk som tydliga röda trådar genom de tre åren.

DU SÖKER TILL EN AV FÖLJANDE TVÅ UTGÅNGAR:

i 1. MARINBIOLO­G Denna utgång riktar sig till dig som gillar naturveten­skapliga ämnen och vill ha en bred ingång till högskola. Här läser du mer matte, fysik och kemi, vilket gör att du kan söka vidare till utbildning­ar för att bli till exempel marinbiolo­g, veterinär eller ingenjör.

2. VATTEN OCH MILJÖ Denna utgång riktar sig till dig som vill arbeta mer praktiskt, den ger även en grundlägga­nde beoch lär dig starta eget företag. Det ger dig möjlighet att arbeta inom exempelvis naturturis­m, vattenbruk, miljövård eller som båtförare. Vill du senare skaffa dig ”naturbehör­ighet” kan du kompletter­a med ett basår efter gymnasiet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden