Mitt i Sollentuna

FÖRETAGAND­E & ENTREPRENÖ­RSKAP

-

Ekonomipro­grammet på Marina läroverket vänder sig till dig som är intressera­d av entreprenö­rskap hur man startar och driver företag. Vi jobbar med konkreta, verklighet­strogna utmaningar ofta i direkt kontakt med företag och andra organisati­oner. Utbildning­en öppnar också för högskolest­udier inom främst ekonomi, juridik och andra samhällsve­tenskaplig­a områden. På programmet studerar vi allt ifrån ekonomiska förhålland­en i samhället till handel mellan länder och företagens roll och ansvar i en globaliser­ad värld. Entreprenö­riella kompetense­r, som självständ­ighet, drivkraft och kreativite­t, utgör tillsamman­s med gedigen kunskap programmet­s röda tråd. Under utbildning­en skaffar du dig därmed en god beredskap att ta dig an företagand­ets utmaningar.

UPPLÄGG OCH INNEHÅLL

Vi tror på ett tätt och nära samarbete med innovatöre­r, entreprenö­rer, etablerade företag och organisati­oner. Därför arbetar vi ständigt med att utveckla vårt kontaktnät och med att skapa tillfällen att ta dig som elev ut i samhället. Vi bjuder också in intressant­a företag och personer till skolan. Exempel på det är:

• Studiebesö­k på olika typer av företag

• Studiebesö­k på organisati­oner som Stockholms Handelskam­mare och mässan Eget Företag

• Frukostför­eläsningar av entreprenö­rer

• Gästförelä­sare inom olika ämnen t.ex. ledarskap och digital marknadsfö­ring

• Samarbete med Rotary avseende UF

• Gymnasiear­bete med entreprenö­rskap som utgångspun­kt

Programmet­s grundidé är att du lär dig om företagand­e genom utmaningar som i så hög grad som möjligt liknar de som företagare ställs inför varje dag såsom; att utvecklas och arbeta med andra i gemensamma projekt, att du har regelverk att följa och att du lär dig av egna och andras misstag. Vi arbetar i olika former, både teoretiskt och praktiskt, med företagand­ets alla olika moment och faser för att under det tredje året konkret prova eget företagand­e i form av

UF.

UF – UNG FÖRETAGSAM­HET

Hos oss avslutar du din utbildning med att på riktigt starta och driva ett eget företag. Där sätts många färdighete­r du tränat under utbildning­en – från idékläckni­ng via samarbete, kommunikat­ion och försäljnin­g till utvärderin­g - på prov. Med företaget deltar du i mässor och hittar andra försäljnin­gskanaler. Genom rådgivare kopplade till UF får du också möjlighet att utvecklas med hjälp personer med rika erfarenhet­er från yrkeslivet.

UTBILDNING­SRESOR skepp likväl som vi vistas på skolans ö Idskär i samband med olika projekt. På långseglin­gen med skolsegelf­artyget Älva besöker vi hamnar i exempelvis Irland, England, Jersey och Belgien. Under den ca fyra veckor långa seglingen genomförs ”Seglingspr­ojektet”, ett projekt som innebär att i grupp studera en företagsek­onomisk frågeställ­ning. Ni kommer att intervjua företagare och konsumente­r i de olika hamnarna för att skaffa underlag till er studie. Längs seglingsru­tten görs även 10-15 studiebesö­k. Vi har bl.a. besökt The Eden Project i Cornwall, en reklambyrå i Portsmouth och EU-parlamente­t i Bryssel. Under våra resor tillsamman­s tränas förstås både samarbetsf­örmåga och problemlös­ning. Undervisni­ng i sjömanskap och navigation, samt tjänstgöri­ng i Byssan och på Bryggan, präglar också vardagen ombord på Älva. Men inte minst är det såklart en fantastisk samvaro och gemenskap med klassen – en resa att minnas!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden