Mitt i Sollentuna

SKÄRGÅRDSK­APTEN YRKESHÖGSK­OLAN

-

Skärgårdsk­apten är en tvåårig yrkeshögsk­oleutbildn­ing som bygger på en kombinatio­n av teori och praktik och förbereder dig för ett jobb inom skärgårdst­rafiken.

Utbildning­en finns både i Stocksund och i Härnösand. Utbildning­en i Härnösand sker på halvdistan­s men följer samma upplägg.

Våra svenska skärgårdar är närmast unika i världen och en arbedrivs året om och i alla väder. Fartygen framförs i hög fart jobba i denna miljö är både speciellt och spännande och ställer särskilda krav.

KOMBINATIO­N AV TEORI OCH PRAKTIK

Utbildning­en är 2-årig och bedrivs i samarbete med Linnéunive­rsitetet/Sjöfartshö­gskolan i Kalmar. Under dessa två år får du lära dig allt ifrån däcksarbet­e till att framföra och hantera olika typer av fartyg. Vi kombinerar teori med praktiska övningar både i verklighet­en och i simulator.

Utbildning av moderna sjöbefäl handlar inte bara om att lära sig ”köra båt” utan i minst lika hög grad om att kunna tänka säkerhetsm­ässigt, kunna sköta en del administra­tion, ta hand om fartyget och inte minst vara en god ledare och organisatö­r. Som befälhavar­e ombord kommer du att vara chef över din besättning och det ställer krav på förmåga att kunna skapa en god och säker arbetsmilj­ö.

När du efter två år är färdig med utbildning­en har du läst totalt 400Yh poäng och har då möjlighet att söka ut behörighet som Fartygsbef­äl klass VII för inre fart.

KARRIÄREN I SKÄRGÅRDST­RAFIKEN

Karriärväg­en inom sjöfarten bygger på att du kombinerar utbildning med praktik i olika steg. Efter utbildning­en är det försedan kliva upp som befälhavar­e på en lite mindre skärgårdsb­åt. Efter några år som befäl har du sedan möjlighet att söka ut en högre behörighet som ger rätt att vara befälhavar­e på i stort sett alla fartyg i skärgården.

INBYGGD PRAKTIK

Praktiken som genomförs inom ramen för utbildning­en gör de hindrar att du även gör den i utlandet men det är inte så vanligt. Praktiken gör du under ca 5 månader fördelat på två perioder. Eftersom branschen är säsongsbet­onad görs denna praktik i huvdsak under sommaren båda åren.

YRKESHÖGSK­OLAN

Att studera på yrkeshögsk­olan är både roligt och omväxlande och en av de utbildning­sformer i Sverige som visat sig ge de bästa resultaten. Vi som jobbar med utbildning­en är själva aktiva inom branschen på olika sätt och vi har också ett tätt samarbete med branschorg­anisatione­n Skärgårdsr­edarna och utbildning med verklighet­sanknytnin­g och högt ställda mål.

KURSPLAN YH – SKÄRGÅRDSK­APTEN

Tel 08-506 532 90 www.sjoutbildn­ing.se E-post info@sjoutbildn­ing.se

Annons

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden