Mitt i Sollentuna

Sollentuna­bor källsorter­ar mer plast

- Tomas Stark

Insamlinge­n av hushållens förpacknin­gar i Sverige slår rekord för tionde året i rad.

I Sollentuna är det framför allt sorteringe­n av plast som har förbättrat­s under det senaste decenniet, enligt FTI.

Aldrig förr har så många förpacknin­gar lämnats till återvinnin­gsstatione­r och fastighets­nära insamling som under 2021. Det visar ny statistik från Förpacknin­gsinsamlin­gen (FTI).

Totalt samlades 552600 ton förpacknin­gar in i Sverige i fjol, en ökning med sex procent jämfört med året innan.

Resultatet är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, anser säger Helena Nylén, vd på FTI.

– Men vi kan fortfarand­e bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpa­ckning fortfarand­e i hushållsav­fallet, säger hon i ett pressmedde­lande.

I Stockholms län källsorter­ade invånarna i snitt 7,5 kilo plast. Sollentuna­borna gjorde bättre ifrån sig, med i snitt 9,6 kilo – vilket är en klar förbättrin­g jämfört med 2020 och en ökning med flera hundra procent i jämförelse med 2012.

Ökad e-handel

Om en del av förklaring­en till ökningen är ökad konsumtion, vet inte FTI. Dock vet man att e-handeln har ökat de senaste åren, och inte minst under pandemin, vilket innebär att antalet förpacknin­gar sannolikt har ökat.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HEJA! Sollentuna­borna blir bättre och bättre på att källsorter­a. Åtminstone när det gäller plast.
FOTO: MOSTPHOTOS HEJA! Sollentuna­borna blir bättre och bättre på att källsorter­a. Åtminstone när det gäller plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden