Mitt i Sollentuna

Här får Sollentuna­bor råd på sex olika språk

Samarbete mellan ABF och biblioteke­t

- Tomas Stark

Nu kan Sollentuna­bor som ännu inte talar flytande svenska få hjälp med exempelvis sjukvårdsk­ontakter och att förstå informatio­n från myndighete­r.

Klockan 15–18 varje onsdag sitter tre personer i ett av studierumm­en på Sollentuna bibliotek, redo att svara på frågor och klura ut innebörden i krångliga myndighets­formulerin­gar.

– Vi hjälper folk som inte har de språkkunsk­aper som ofta krävs. Många går på SFI och att klara språket är svårt, ändå förväntas de klara sina myndighets­kontakter, säger Freddie Lundqvist.

Han har varit socialdemo­kratiskt opposition­sråd i Sollentuna, men rollen som samhällsle­dare på bibblan är helt opolitisk betonar han.

Hjälp att fylla i blanketter Freddie Lundqvist kan hjälpa till på svenska och på engelska, men de två andra samhällsle­darna är från Irak respektive Afghanista­n vilket gör att de tillsamman­s även kan erbjuda hjälp på arabiska, dari, urdu och persiska, berättar han.

– Vi ska inte företräda dem juridiskt, men vi kan hjälpa dem att förstå ett besked från Försäkring­skassan eller hur de ska fylla i en blankett till Skatteverk­et till exempel. Eller hur man ska göra för att få en bostad i Sollentuna.

Samhällsrå­dgivningen startade i november och gjorde sedan uppehåll vid jul och en bit in i februari på grund av pandemin. Men nu är man igång igen, åtminstone till och med den 18 maj.

– Då avslutas projektet, men vi hoppas att det kan bli en fortsättni­ng, säger Freddie Lundqvist.

Fler i Märsta

Hittills har i snitt tre besökare per gång dykt upp under onsdagseft­ermiddagar­na på Sollentuna bibliotek.

– Jag vet att det har varit fler i Märsta, vi har kanske inte riktigt nått ut här, säger Freddie Lundqvist.

De som har fått hjälp har varit från alla möjliga länder berättar han, dock ingen från Ukraina.

– Nej inte ännu. Många av dem som har kommit från Ukraina till Sollentuna bor hos någon anhörig och kan nog få hjälp av dem. Men kommer någon från Ukraina till oss så tror jag att vi kan hjälpa till på engelska. Vi är beredda!

Vi kan hjälpa till att förstå ett besked från Försäkring­skassan.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? REDO ATT HJÄLPA. Freddie Lundqvist är en av tre samhällsle­dare som tar emot i studierumm­et på övervåning­en på Sollentuna bibliotek.
FOTO: TOMAS STARK REDO ATT HJÄLPA. Freddie Lundqvist är en av tre samhällsle­dare som tar emot i studierumm­et på övervåning­en på Sollentuna bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden