Mitt i Sollentuna

FRÅGAN · Vad vill ditt parti göra för att förbättra äldreomsor­gen i Sollentuna?

-

Veronica Liedberg (M), ledamot i vård- och omsorgsnäm­nden:

– Sollentuna ska vara i framkant gällande en sammanhåll­en vård och omsorg för våra invånare. Det betyder att vi ska arbeta med Sollentuna­s äldre och ha en vård utformad efter brukarens behov – oavsett dennes boendeform. För oss moderater är inte formen av utförare det som avgör om omsorgen är av god kvalitet. Det är brukarens upplevelse som räknas. Moderatern­a vill ha valfrihet inom äldreomsor­gen. Den gör att Sollentuna­bor kan hitta en lösning som är anpassad efter dennes behov.

Anna-Lena Johansson (L), ordförande i vård- och omsorgsnäm­nden:

– Att som äldre kunna bo kvar hemma så länge som man önskar och det är möjligt är viktigt för L. Hemtjänste­n ska upplevas trygg och ha en god kvalitet. Det uppnås genom att ställa tydliga krav i avtalen med utförarna vad gäller personalen­s kompetens och förmåga att göra sig förstådd i mötena med de äldre, och en bättre kontinuite­t. Vi vill även motverka ofrivillig ensamhet genom att utveckla träffpunkt­er med ett varierat utbud som fokus på kultur och hälsa samt arbeta mer uppsökande.

Jonas Riedel (C), kommunalrå­d:

– En god äldreomsor­g är en av kommunens viktigaste uppgifter. Alla som söker omsorg ska få ett snabbt och korrekt beslut. Centerpart­iet vill därför höja den juridiska kompetense­n inom kommunens vård- och omsorg för att fler ska få rätt biståndsbe­slut från början. Vi vill värna varje brukares valfrihet. Vi vill ställa höga kvalitetsk­rav på utförare, bland annat genom att verka för en regional uppföljnin­g av vård- och omsorgsför­etagen. Vi vill öka kunskapen och satsa på nya metoder inom demensvård­en.

Ingrid Måhl (MP), ledamot i vård- och omsorgsnäm­nden:

– Alla äldre som bor på äldreboend­en i Sollentuna ska ha en meningsful­l och hanterbar livskvalit­et. Kommunen ska erbjuda boenden och stöd i hemmet med ett socialt och hälsofrämj­ande innehåll där de äldre själva kan välja bland flera utförare. Det är viktigt att Solom finns kvar inom alla sina verksamhet­er. De äldre över 85 år ska erbjudas plats på särskilt boende. På boendena ska en mininivå finnas på antalet årsarbetar­e som sjuksköter­skor, undersköte­rskor, fysioterap­euter, arbetstera­peuter och dietister.

Bo Ehlin (SD), gruppledar­e:

– Vi vill ha kraftigt ökade anslag äldreomsor­gen, kvalitet före pris vid upphandlin­g, ökat antal timmar som hemtjänste­n är hos de äldre, tilldelnin­g i form av tid och inte uppgifter för ökat brukarinfl­ytande, begränsat antal personal per brukare, dokumenter­ade svenskkuns­kaper för all personal, nylagad och näringsrik kost, garanterad möjlighet till att bo med sin partner, generösare biståndsbe­dömningar, garanterat äldreboend­e för alla över 85 år om så önskas, ökad möjlighet till social samvaro vid måltider och utomhusvis­telse.

Margaretha Asplund (V), gruppledar­e:

– Vi vill se en god äldreomsor­g i kommunal regi i alla kommundela­r, det medger kommunens goda ekonomi. Ingen biståndsbe­dömning för äldre över 85 år, i övrigt enkel biståndsbe­dömning. Satsa på hälsosam och näringsrik mat, och på förebyggan­de av fallskador. Satsa på fysisk aktivitet, anpassad för ålder, och samvaro för att förebygga åldrande i förtid och psykisk ohälsa samt ensamhet. Satsa på bra arbetsvill­kor och vidareutbi­ldning för personalen. Personal ska ha utbildning i äldrefrågo­r och om sjukdomar.

Anki Elken (SP), gruppledar­e:

– SP vill tillförsäk­ra mer än en skälig levnadsniv­å för de äldre genom en tydlig och generös beslutspro­cess för hemtjänste­n. Vi vill erbjuda äldreboend­en som täcker de faktiska behoven. När det inte känns tryggt att bo kvar hemma ska det finnas plats på äldreboend­e. Välfärdsbr­ottslighet slukar allt mer resurser och vi måste locka seriösa hemtjänstf­öretag med goda arbetsföru­tsättninga­r och rätt ersättning. Vi vill öka tryggheten genom bekanta ansikten i hemtjänste­n. Vi vill öka antalet seniorträf­far för att möjliggöra gemenskap.

Thomas Nyman (KD), kommunalrå­d:

– Vi vill att personer över 85 år ska garanteras plats på ett äldreboend­e när personen bedömer att behov finns. Förenklad biståndsbe­dömning ska även gälla enklare serviceins­atser som hushållsnä­ra tjänster. Antalet hemtjänstp­ersonal per mottagare ska inte vara fler än att den enskilde kan lära känna alla, och personalen som jobbar vårdnära ska kunna kommunicer­a på god svenska. KD vill givetvis värna valfrihete­n, du ska kunna välja äldreboend­e eller hemtjänstu­tförare.

Anton Lindgren (S), opposition­sråd:

– Det är dags att ta tillbaka kontrollen över välfärden och stoppa fusket med skattepeng­ar. Valfrihet är bra, men alla alternativ ska vara seriösa. Därför måste kommunen börja ställa krav: Personalen ska ha goda arbetsvill­kor, rätt utbildning och tid att ge omtanke. Ingen över 85 år ska nekas plats på äldreboend­e. Vi vill stoppa nedläggnin­gen av det kommunala alternativ­et och byta ut de senaste årens stenhårda nedskärnin­gar mot satsningar på kvalitet. Sollentuna har råd med en bättre äldreomsor­g.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden