Mitt i Sollentuna

SFK:s flickor vann cup för akademilag

- Tomas Stark

Future Cup är en en av Nordens största försäsongs­turneringa­r där flera av de bästa akademilag­en är med och slåss om medaljerna.

Men de tog inte hem vinsten – det gjorde spelarna i Sollentuna FK:s F09 Syd.

– Vi planerar det mesta som breddgreje­r, men vi har bestämt oss för att testa någon svår cup på våren och någon på hösten. Nu ville vi se hur långt ifrån vi är de bästa lagen. Vi tänkte att det skulle bli en spännande erfarenhet och upplevelse, men vi var lite oroliga att vi skulle åka på för stora förluster, säger lagets huvudträna­re Johan Ström.

Den oron visade sig vara obefogad. Trots att Sollentuna FK skapar akademilag först det året spelarna fyller 14 år lyckades SFK-tjejerna spela jämnt med akademilag­en i Future Cup i Göteborg.

– Ja, än så länge har vi geografisk­a lag. F09 Syd består av F09 Silverdal och F09 Helenlund som slogs ihop inför den här säsongen för att den ena truppen var på gränsen till för liten, säger Johan Ström.

Till final via straffar Matcherna i gruppspele­t blev jämna och efter seger med 1–0 mot Rosengård i sista matchen visade det sig att SFK gick till semifinal som bästa grupptvåa. Där väntade Boo FF – och ännu en jämn match som slutade 1–1 vid full tid.

– Sedan gick vi vidare på straffar. Vår målis kastade sig åt rätt håll på alla straffar och lyckades rädda ett par av dem. Det kändes overkligt för oss alla, tjejerna grät och sprang runt, säger Johan

Ström.

Finalen spelades mot danska Bröndby, som hade imponerat stort och slagit ut BP med 4–2 i sin semifinal.

– De var väldigt bra så jag tänkte att vi kan nog inte bara spela på som innan utan det gällde att försvara lägre. Det såg ut lite som Sverige–Spanien, säger Johan Ström.

SFK var pressade men lyckades freda sitt mål, och i 47:e minuten skrek Johan Ström ut ett nytt direktiv: ”Nu spelar vi som vanligt”.

– I stället för att avvakta och bara täcka ytor började vi pressa dem, och inom en minut gjorde vi mål. Ett skott i krysset!

Matchen slutade 1–0 till Sollentuna FK, och sensatione­n var ett faktum.

– Bröndby var helt förstörda. Deras ledare grät. De förstod nog inte vad som hände. Och det gjorde knappt vi heller. Att vi vann cupen var lite av en saga, säger Johan Ström.

Det kändes overkligt för oss alla, tjejerna grät och sprang runt.

 ?? FOTO: SOLLENTUNA FK ?? SKRÄLLGÄNG­ET. Övre raden: Tilde Dahl, Alva Grund, Moa Mineur, Ellen Frimodig, Elin Kilic, Anna Svanborg. Nedre raden: Emilia Emre, Alice Halfar, Dilvin Asaad (målskytten i cupfinalen), Maja Ström, Milla Samuelsson, Ida Wikström, Astrid Torpare. Liggandes: Målvaktshj­älten Ellie Frisk .
FOTO: SOLLENTUNA FK SKRÄLLGÄNG­ET. Övre raden: Tilde Dahl, Alva Grund, Moa Mineur, Ellen Frimodig, Elin Kilic, Anna Svanborg. Nedre raden: Emilia Emre, Alice Halfar, Dilvin Asaad (målskytten i cupfinalen), Maja Ström, Milla Samuelsson, Ida Wikström, Astrid Torpare. Liggandes: Målvaktshj­älten Ellie Frisk .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden